Interview met: De Startende Belegger

Interview met: De Startende Belegger

In deze serie vind je interviews met Nederlandse en Vlaamse bloggers die bezig zijn met personal finance. Grote, kleine, ervaren en minder ervaren mensen die stuk voor stuk een interessant verhaal te vertellen hebben. Dit keer is het woord aan De Startende Belegger.

Sharing is caring!

Even voorstellen: Wie ben je en wat doe je?

Allereerst bedankt voor de uitnodiging. Ik vind het heel erg leuk om hiervoor gevraagd te worden!

Ik ben de startende belegger, op het moment van schrijven net 26 jaar jong en woonachtig in het oosten van Nederland. Ik ben werkzaam als Junior Controller en hierbij houd ik mij voornamelijk bezig met het opstellen en analyseren van financiële rapportages. Hierbij kan je denken aan een liquiditeitsplanning en de, denk ik, bij iedereen wel bekende winst- en verliesrekening. 

Wat was jouw moment van financieel meer bewust worden en hoe ging dat?

Het moment dat ik mij écht bewust werd van financiële beslissingen kwam op het moment dat ik samen met mijn vriendin heb besloten dat we de stap wilden maken om een huis te gaan kopen. Op dat moment gingen we eigenlijk pas echt nadenken over geld. De eerste dingen waren vrij simpel, meer naar aanbiedingen van supermarkten kijken en toch even wat minder vaak een biefstukje of een zalmpje eten.

Vervolgens ben ik mij meer gaan verdiepen in beleggen. In het verleden had ik de term FIRE al wel eens gehoord en er het een en ander over gelezen en dit was nu ook mij beginpunt in mijn online ontdekkingstocht. Want eerlijk is eerlijk, iedereen wil toch eerder met pensioen kunnen?

Wanneer en waarom ben je met jouw account begonnen?

Eind januari van dit jaar. Ik ben mijn account eigenlijk begonnen vanwege 2 redenen. De eerste is dat ik het leuk vind om mijn ontdekkingstocht in de beleggerswereld en mijn zoektocht naar financiële vrijheid op deze manier bij te houden. 

De tweede reden is dat ik hoop mensen te motiveren om ook te beginnen met beleggen en vooral mensen te laten inzien dat persoonlijke financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld hoeft te zijn als vaak wordt gedacht. Omdat ik mijn account ben begonnen terwijl ik echt pas net zelf ben begonnen met beleggen wil ik een realistisch beeld schetsen over hoe het is om te beginnen met beleggen en tegen welke dingen een startende belegger aanloopt. 

Wat zijn jouw financiële doelen voor de komende 10 jaar?

Onlangs hebben wij ons eerste huis gekocht waardoor ons spaarpotje momenteel aardig leeg is. Deze wil ik eerst gaan opbouwen tot we minimaal een buffer hebben voor 6 maanden. Daarnaast wil ik mijn portefeuille op gaan bouwen met zowel groei- als dividendaandelen om op deze manier ook aan een passief inkomen te werken. 

Bovendien wil ik een side-hustle gaan ontwikkelen om minder afhankelijk te worden van mijn baan in loondienst. 

Wat is voor jou ultieme vrijheid?

Om zelf te kunnen beslissen hoe ik mijn tijd indeel, niet afhankelijk te hoeven zijn van mijn loonstrookje, te kunnen doen wat ik wil. Dit wil ik bereiken door een passief inkomen te creëren waar ik van kan leven. Word dit eenvoudig? Zeker niet, maar tegenwoordig is alles mogelijk!   

Wat is je slechtste financiële beslissing geweest?

Om niet eerder te zijn begonnen met mij verdiepen in persoonlijke financiën en beleggen. Ik snap dat dit een heel groot cliché is, maar ik kan hier niet één specifieke beslissing noemen.

Als ik mij eerder had verdiept in persoonlijke financiën had ik bijvoorbeeld minder geleend van DUO, misschien een iets minder dure auto gekocht en was ik verstandiger met mijn geld omgegaan. Maar doordat ik deze fouten heb gemaakt zie ik nu wel in hoe het anders kan en hoop ik om andere mensen te behoeden voor deze “fouten”. 

En wat was je beste financiële beslissing?

Dit vind ik een lastige vraag omdat ik mij nog niet heel lang bezig houdt met persoonlijke financiën en beleggen. Op dit moment zou ik dan ook zeggen dat mijn beste beslissing is geweest om hiermee te beginnen en mijzelf veel meer bewust te worden van geld en alles wat hierbij komt kijken.

Wie heeft de grootste invloed gehad op je (financiële) leven?

Dit zijn mijn ouders geweest. Geld heeft geen hele grote rol gespeeld in onze opvoeding maar onbewust zijn simpele dingen wel degelijk met de paplepel ingegoten. Heel simpele voorbeelden zijn: Lampen uitdoen als je weg gaat en niet de verwarming aan laten staan als je een raam open zet.

Wat zou je tegen je jongere zelf zeggen?

Wees niet bang om te beginnen met beleggen en het loont ook om met kleine bedragen te beginnen. Je hebt geen fors vermogen nodig om te kunnen starten. Tijd in de markt en samengestelde interest is hierbij het belangrijkste! Niet voor niks wordt dit het 8e wereldwonder genoemd door Einstein en niemand minder dan Warren Buffet zei dat zijn financiële welvaart voortkwam, behalve uit het geluk geboren te zijn in de Verenigde Staten, uit samengestelde interest.

Heb je een boek wat je iedereen zou aanraden?

Rijke pa arme pa van Robert Kiyosaki. Dit is tot dusver ook het enige boek dat ik heb gelezen wat gerelateerd is aan (persoonlijke) financiën. Het boek leest heel prettig en hoewel ik het boek ook nog niet uit heb, heb ik hier nu al veel van opgestoken!  

Heb je nog een tip of wijsheid die je wilt delen?

“Het beste moment om te beginnen was 10 jaar geleden, het tweede beste moment is vandaag”.  

Je hoeft de beurs en aandelen niet volledig te begrijpen voordat je begint met beleggen. Begin klein en leer door te beginnen. 

Waar kunnen mensen meer over je te weten komen?

Op mijn instagram-pagina. Ik sta altijd open voor DM’s met vragen, opmerkingen of wat dan ook!


Vond je dit interview leuk en wil je meer lezen? Dan vind je hier alle andere interviews van deze serie.

Heb jij een blog of Social Media account over personal finance en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan een interview? Klik dan hier voor de vragenlijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.