Ik heb mijn baan opgezegd – wat nu?

Ik heb mijn baan opgezegd

Bijgewerkt op 30 april 2020

Na 15 jaar bij mijn huidige werkgever gewerkt te hebben, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn baan opgezegd. Per april zit ik officieel zonder werk. Geen negen-tot-vijf meer. Ok, en dan?

Ik moet eerlijk bekennen dat dit de moeilijkste beslissing is van mijn leven. Vijftien jaar heb ik er gewerkt. En ik laat een mooi bedrijf, fantastische functie, geweldige collega’s en een heel goed salaris achter me.

Het kriebelt al een tijdje

Maar soms kriebelt het gewoon en krijg je dat stemmetje maar niet uit je hoofd. Het enthousiasme om een nieuw hoofdstuk te starten, begon zich steeds meer op te bouwen. Het was de angst, dat me ervan weerhield om de knoop door te hakken.

Angst voor de toekomst. Voor het onzekere. Om mijn comfort zone achter me te laten en het onbekende in te stappen. Mijn werk heeft grotendeels mijn identiteit gevormd, de afgelopen jaren. Ik ben dus allereerst heel benieuwd wie ik ben, zonder mijn vertrouwde baan.

En ja, ik heb in vijftien jaar een behoorlijke comfort zone opgebouwd. Status, routine, een mooi inkomen en nooit echt iets te klagen. Maar sinds ik eind januari mijn baan heb opgezegd, weet ik dat in april dat dus allemaal gaat veranderen.

Drie maanden even helemaal niets

Ik heb er bewust voor gekozen om allereerst 3 maanden even helemaal niets van mezelf te moeten. En de reden is, omdat ik me maar al te goed realiseer dat je niet veel kansen krijgt in je leven om jezelf even écht rust te gunnen.

Ik wil dan ook geen druk op mezelf zetten voor die periode. Het is dan lente en ik ben van plan om ervan te gaan genieten. Met een boek op een terras zitten, naar het strand wanneer iedereen aan het werk is en gewoon…even…pauze.

Verder ga ik me meer focussen op deze blog. Ik heb veel ideeën op de plank staan en ik kijk er naar uit om eindelijk de tijd te hebben om ze te gaan uitvoeren.

En daarna, na die drie maanden op m’n kont gezeten te hebben? Daar heb ik natuurlijk ook al ideeën over. Al zijn ze nog niet concreet genoeg om hier een duidelijk beeld van te geven. Maar volgt later.

12 maanden “cash buffer”

Deze beslissing heeft natuurlijk ook financiële gevolgen. Over een maand krijg ik voor het laatst mijn salaris gestort. En dan…dan is het gedaan met het maandelijkse vaste inkomen, waar ik meer dan 180 maanden op heb vertrouwd.

Om mezelf financieel de ruimte te geven, heb ik het afgelopen jaar mijn cash buffer uitgebouwd. Ook wel liefkozend mijn F-You Money genoemd. Onder andere door flink te sparen, winst te nemen uit diverse aandelen en over het algemeen zuiniger te leven.

Ik heb nu genoeg geld op een aparte spaarrekening staan om er tenminste 12 maanden van te kunnen leven.

In de afgelopen vijf jaar heb ik systematisch in mijn kostenplaatje gesneden en al mijn uitgaven nauwkeurig bijgehouden, waardoor ik een goed beeld heb van het bedrag dat ik in een jaar uitgeef. En daarbij ook een buffer van 20% meeneem in de berekening.

Want ja: life happens!

Wennen aan geld dat niets staat te doen

Deze cash buffer heb ik gemixte gevoelens over. De afgelopen jaren heb ik zo weinig mogelijk cash aangehouden, om zodoende zoveel mogelijk te kunnen investeren.

Afgezien van een Emergency Fund van duizend euro, stond vrijwel al mijn geld ergens z’n werk te doen om rendement te genereren.

Dus het voelt onwennig om geld te hebben, dat in feite niets staat te doen.

Maar aan de andere kant geeft het me heel veel rust, te weten dat ik de komende 12 maanden, in principe, geen investeringen hoef te verkopen om van te leven.

Dus alles kan verder geïnvesteerd blijven en er is zelfs ruimte om beleggingen te doen, mocht de markt verder instorten dan de afgelopen week het geval was.

De AEX ging aardig onderuit de afgelopen week

Passief inkomen gebruiken

Ik bouw al jaren aan een portfolio dat me passief inkomen geeft. En ik ben van plan om een deel hiervan het komende jaar te gaan gebruiken, naast de cash buffer die ik al heb aangelegd.

Deels omdat ik hierdoor een extra inkomen heb, maar voornamelijk omdat ik wil ervaren hoe het is om van passief inkomen te leven. Want als ik in de toekomst een groot deel van mijn leven wil gaan betalen van dat passieve inkomen, is dit een mooie test-case om ervaring op te doen.

Baan opgezegd - leven van passief inkomen?
Mijn totale passieve inkomen uit 2019

Wat nou als het misgaat?

En wat als dit nou allemaal niet gaat werken zoals ik wil? Wat nou als mijn ideeën op niets uitlopen en ik na 12 maanden door mijn geld ben en de onzekerheid de overhand gaat krijgen? En ik mijn baan misschien voor “niets” heb opgezegd?

Ik ga er niet vanuit, maar het is natuurlijk een realistisch scenario. Plannen zijn leuk, maar het leven valt niet altijd te plannen. Ik hou er rekening mee, maar ga proberen er niet naar leven. 

“Energy flows, where attention goes!” & “We’ll cross that bridge when we get there”

Conclusie

Dus, ik heb mijn baan opgezegd. Ben ik al financieel onafhankelijk? Nee, zeker niet! Maar ik zie deze beslissing en het komende jaar als een goede mogelijkheid om te testen hoe een mini-pensioen voelt. Zonder vast, vertrouwd inkomen. En met een berg onzekerheden.

Ondanks het gemak en veilige gevoel van mijn financiële buffer, zie ik mezelf niet 12 maanden chillen en op m’n handen zitten. Daar heb ik veel te veel ideeën voor, die ik wil uitvoeren. Maar ik geef het wel even de kans om zich te ontwikkelen.

Want daar heb ik toch al die jaren voor gewerkt, gespaard en geïnvesteerd! Om meer te kunnen en minder te moeten. Om de optie te hebben om dit soort nieuwe avonturen aan te kunnen gaan. Op naar het volgende hoofdstuk!

“You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.”
– Martin Luther King, Jr.

Deel via

19 Reacties

 1. mark
  17 augustus 2020 / 22:27

  Gaaf! en dapper, ik zelf ben in 1998 begonnen met een bijspijkerpensioen en in 2000 met staatsobligaties

  vanaf 2010 gaan parttime werken 4,3,2 dagen en uiteindelijk gestopt na 27 jaar bij het zelfde bedrijf
  Ik mis het werken niet dus afbouwen helpt wel! van 5 naar 0 dagen is niet voor iedereen verstandig, zie je helaas met gepensioneerden die hebben soms geen idee wat ze nu moeten.
  het hebben van een eigen huis of appartement helpt ook aanzienlijk in besparen, maar dan moet je het of al langer hebben of nog 20 jaar hebben tot fi of fire.

  Wel benieuwd wat u nu gaat doen

 2. Grace
  29 maart 2020 / 11:32

  Dat is nog eens een uitdaging!
  Maar vooral in deze tijd: het leven van je passief inkomen.
  Wat te denken van de oproep aan bedrijven geen dividend uit te keren.
  Wat gaat dit voor impact hebben voor je?
  Wat te denken van de opdrogende crowdfundingsprojecten (scrabblewoordje??:):))?
  Lees ik de afbeelding nou goed? Heb je 5.000 euri aan inkomsten uit al je beleggingen?
  Succes!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   29 maart 2020 / 11:41

   De komende twaalf maanden leef ik van cash, dus mijn passieve bronnen hoef ik hierbij nog niet aan te spreken. Het zal ongetwijfeld effect hebben op passieve inkomsten allemaal, de komende tijd. Maar ik pas m’n plannen gaandeweg aan, het komende jaar. En documenteer dit “experiment” 😉

 3. 4 maart 2020 / 16:01

  Heel gaaf om te lezen, geniet ervan de komende maanden! Ik heb zelf ondertussen al 2x een mini-retirement gehad, met de intentie om weer terug aan het werk te gaan. Dat die intentie er nu niet is voor jou gaat sowieso al veel rust brengen.

  Geniet ervan en ik ben heel erg benieuwd wat je er allemaal van gaat leren. Ik blijf je blog zeker volgen!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   4 maart 2020 / 16:09

   Thanks M. Ik heb jouw mini-retirement verhalen gelezen. En heb ze onderdeel gemaakt van mijn eigen besluit om een mini-retirement te plannen 🙏🏻

 4. Wood
  2 maart 2020 / 21:28

  Respect voor deze beslissing. Heel inspirerend om te zien hoe je vijf jaar geleden langzaam maar zeker iets hebt veranderd in je denk- en gedragspatroon en dit vervolgens heeft geleid tot deze blog en je in staat heeft gesteld om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

  In de situatie die je beschrijft, met een goede baan en goed salaris is het voor velen ondenkbaar om dit op te geven. Velen (en ik hoor hier ook bij) ontlenen hun status op basis van hun functie of werk, hoe krom dat eigenlijk ook is. De term ‘identiteit’ die je noemt sluit hier op aan.

  Mijn motto is: “We regret more the things we didn’t do than the things that we de did do!”. Gaat dus helemaal goed komen en geniet van hopelijk een mooie lente!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   3 maart 2020 / 08:19

   Thanks Woody! 😉

 5. SB
  2 maart 2020 / 10:31

  Wauw, wat een dappere beslissing. Zo te lezen heb je er goed over nagedacht en voldoende financiële middelen achter de hand. Dat zorgt toch voor minder stress.

  Heel veel succes de komende periode! En vooral: Geniet ervan!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   2 maart 2020 / 10:38

   Dank je SB! 🙃

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   1 maart 2020 / 15:32

   Ik ook Maris! Dank je!

 6. 29 februari 2020 / 13:05

  Wow, gefeliciteerd met deze beslissing!! Heel veel plezier en succes gewenst. Ik ben benieuwd naar je plannen en laat mij graag inspireren, dus ik blijf je zeker volgen. Het ga je goed!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   1 maart 2020 / 15:31

   Leuk om te horen! Ik ga het hier zeker documenteren, dus wordt vervolgd! 🙏🏻

 7. 29 februari 2020 / 11:04

  Woohooo wat een beslissing! Best dapper. Ik hoop dat je uit die pauze veel haalt en dat we straks meer kunnen zien van al die ideeën. Ik heb in het verleden een pauze gemaakt tussen twee jobs en het was altijd een aangename periode om even na te denken en om aan nieuwe routines te bouwen. Veel success toegewenst!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   1 maart 2020 / 15:31

   Dank je Joney! Ik kijk er zeker naar uit om de tijd te gebruiken om nieuwe positieve gewoontes op te gaan bouwen!

 8. 29 februari 2020 / 09:35

  Wat een onwijs dappere keuze! Je gaat hier zoveel van leren. Als je ruimte maakt in je hoofd om na te denken wat je wil, komt er vanzelf weer wat moois op je pad waar je je op kunt focussen.

  Zelf heb ik eind 2018 besloten om mijn vaste baan op te zeggen en te werken als freelancer. Heel veel vrijheid (vorig jaar 3,5 maand in Barcelona gewoond en een beetje gewerkt), werken voor klanten die je leuk vindt en ondertussen focussen op mijn blogs, hobby’s en investeren in dingen die ik écht belangrijk vindt zoals de kwaliteit van leven en sociale contacten.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   29 februari 2020 / 10:25

   Thanks Dio! 💪🏻

 9. 29 februari 2020 / 07:13

  Een break is niet voor iedereen weggelegd. En dan heb ik het niet eens over of je het kan betalen, maar ook hoeveel structuur je wil hebben in je leven en in hoeverre mate je met onzekerheid om wil of kan gaan. Ook hebben veel mensen behoefte aan de sociale contacten die ze op het werk hebben. Anderen zijn meestal echt niet vrij door de weeks, dus ga er maar van uit dat je veel alleen zult zijn. Moet je wel tegen kunnen.
  Los daarvan: respect dat je dit durft. Een leuke baan maar toch opzeggen, niet iedereen kan dat. Ik ben erg benieuwd hoe je deze periode gaat beleven. Ga je meer mindfulness zaken oppakken? Je hebt vanaf april in ieder geval de tijd om elke ochtend een half uurtje te mediteren en meer je natuurlijke ritme aan te houden.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   29 februari 2020 / 10:24

   Ja, die onzekerheid ben ik heel nieuwsgierig naar. Of het echt zoveel impact heeft of dat de sprong minder erg is dan hij lijkt (wat vaak zo is). Ik kijk er enorm naar uit om veel alleen te zijn en ben zeker van plan om weer meer tijd in te gaan ruimen voor meditatie, lezen, reflectie etc 🙏🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.