“How the Economic Machine Works” door Ray Dalio

How the Economic Machine Works

Bijgewerkt op 30 april 2020

Hoe werkt de economie, het bankwezen, schulden, vermogensopbouw, inflatie… ennnn je slaapt! Niet iedereen kan z’n aandacht erbij houden als er gesproken wordt over onze economie en hoe het eigenlijk allemaal in elkaar steekt.

En het is natuurlijk ook niet altijd een lekkere gesprek-starter op een feestje, tenzij je ergens op een borrel rond het Binnenhof in Den Haag hangt.

Economie is gewoon een saai onderwerp

Feit wil: economie en financiën zijn gewoon saaie onderwerpen voor velen. En zelfs mensen die het wel leuk vinden, begrijpen soms de fundamentele basis ook nog niet.

Dat was voor mij ook ooit zo, ondanks economie vakken op de middelbare school en een studie bedrijfskunde. Ik wist niet waar geld eigenlijk vandaan kwam en waarom we eigenlijk zo nu en dan in een recessie terecht komen.

Helemaal toevallig leek het me niet, maar ik was me totaal niet bewust van het mechanisme dat op de achtergrond altijd aan het werk is in de economie.

Ray Dalio

Tot ik jaren geleden een video tegenkwam van de beroemde hedgefund manager Ray Dalio, waarna ik bijvoorbeeld beter begreep hoe geld gemaakt wordt (en door wie!) en hoe recessies ontstaan.

Het is geen wonder dat deze video sinds 2013 al meer dan 15 miljoen views op Youtube heeft gehad. Er zit zoveel waarde in verpakt. Wat mij betreft maken ze dit onderdeel van de economie lessen op middelbare scholen. Can’t hurt!

“How The Economic Machine Works” geeft in een half uurtje, op een simpele manier meer begrijpelijke informatie dan de meesten van ons in een heel leven bij elkaar zullen sprokkelen.

En lijkt een half uur te lang? Kom op, het is het echt waard. Trust me! Ik hoop dat het je – net als bij mij destijds – de ogen zal openen.

Youtube: How The Economic Machine Works by Ray Dalio

Meer aanraders:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *