Hoe ik nu 10.000 euro zou investeren

Hoe ik 10.000 euro zou investeren

Bijgewerkt op 12 februari 2021

Vaak vraag ik me af hoe ik mijn geld zou investeren als ik helemaal opnieuw zou beginnen of wanneer ik ineens de beschikking zou hebben over een bedrag via bijvoorbeeld een eindejaarsbonus of iets dergelijks.

Of wanneer ik simpelweg spaargeld zou hebben dat niets staat te doen en ik dit aan het werk wil zetten. In de loop van de afgelopen jaren heb ik zelf veel wijzigingen gedaan in de verdeling van mijn portfolio en in deze post geef ik je een kort overzicht hoe ik zelf op dit moment 10.000 euro zou investeren.

Voordat je begint

Laat ik voorop stellen dat ik pas met investeren zou starten als ik een aantal zaken op orde zou hebben:

  • Een buffer of Emergency fund van minimaal 1.000 euro, in het geval van onvoorziene kosten (die altijd lijken te komen wanneer je dit het minst verwacht). Zeker in de huidige, onzekere tijd wil ik meer geld op een spaarrekening hebben staan dan in betere tijden.
  • Ik zou eerst al mijn schulden, met uitzondering van een studieschuld of hypotheek, afgelost willen hebben. De meningen lopen uiteen over “moet je eerst je schulden aflossen of kun je al beginnen met investeren terwijl je schulden hebt”. Ik ben geen fan van investeren terwijl je nog schulden hebt in de vorm van rood staan, credit card aflossingen en bijvoorbeeld persoonlijke leningen. Dus ik zou die schulden eerst zo snel mogelijk wegwerken.

De verdeling van 10.000 euro

Zodra alles hierboven voor mij in orde is, zou ik mijn 10.000 euro als volgt investeren:

Let op: deze verdeling is voor het laatst gewijzigd op 12 februari 2021, waarbij ik rekening heb gehouden met de huidige situatie van de markten.

1. Aandelen (3.000 euro / 30%)

DEGIRO review - goedkoop beleggen

Ja, zo’n beetje alle aandelenmarkten staan op z’n hoogste punt in de geschiedenis. En iedereen schreeuwt wekelijks, al jaren, dat er een crash aan gaat komen. Niemand weet hoe het zal lopen, maar het lijkt erop alsof het voorlopig allemaal nog koek en ei is.

Update februari 2021
De markt voelt voor mij persoonlijk, al maanden heel “onzeker” aan. Veel bedrijven zijn geraakt door de crisis en de wereldwijde gevolgen van diverse lockdowns en logistieke vertragingen.

En je ziet steeds meer bedrijven uitkomen met tegenvallende winstresultaten en aankondigingen van ontslagrondes. Dat gaat ongetwijfeld nog een staartje krijgen voor de economie en beurskoersen. Wanneer en hoe heftig? Ik weet het niet.

En daarom zou ik op dit moment ook niet mijn gebruikelijke 60% van de afgelopen jaren in aandelen investeren. In plaats daarvan zou ik dit halveren naar 30% van mijn 10.000 euro en dit steken in een indexfonds of ETF (Exchange Traded Fund) met relatief lage kosten.

Verder zou ik dan de komende jaren rustig, elke maand een vast bedrag inleggen om mijn positie verder uit te bouwen. Stort de markt met nog eens 30-50% in, dan heb ik met 3.000 euro een kleiner risico genomen en kan ik de komende periode aandelen kopen tegen gunstigere prijzen.

Gaat de markt de komende tijd toch weer omhoog richting nieuwe records, dan sta ik niet aan de zijlijn te balen dat ik niets heb ingelegd. Wat mij betreft is “niets doen” of “alles doen” nu dan ook niet wenselijk. Blijven beleggen, dat wel!

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

Een ETF waar ik zelf de laatste jaren maandelijks op inleg is de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, met de code VWRL. Deze ETF volgt de koersen van meer dan 3.000 aandelen uit meer dan 40 landen.

Per aandeel VWRL koop je dus in feite een “stukje” in elk van deze 3000+ bedrijven. Zodoende hoef je niet zelf op zoek naar individuele aandelen. Indexfondsen en ETF’s volgen de markt. Je kunt de VWRL ETF eenvoudig en goedkoop aanschaffen via bijvoorbeeld DEGIRO. Maar vele andere partijen hebben hem in het aanbod, dus check jouw eigen broker.

Lees ook
👉🏻 Is dit een goed moment om te beginnen met beleggen?

2. Goud & Zilver (1.500 euro / 15%)

Investeren in Goud en Zilver

Goud is al duizenden jaren een vorm van verzekering tegen inflatie en het is voornamelijk een “store of wealth”. In de afgelopen honderd jaar is onze koopkracht met meer dan 90% afgenomen.

Veel mensen zeggen vaak dat “alles duurder is geworden”, maar in feite is de koopkracht van de dollar/euro/yen etc afgenomen. Je kunt vandaag de dag minder kopen van hetzelfde geld. Dit is niet het geval voor Goud.

Goud heeft al die jaren z’n “koopkracht” grotendeels behouden. Je ziet dit, doordat de prijs van Goud is toegenomen. Honderd jaar geleden kon iemand een mooi pak kopen voor 1 ounce goud.

En tegenwoordig kun je nog steeds een mooi pak kopen voor 1 ounce goud. De koopkracht is dus behouden en daarom zou ik investeren in Goud. Zeker gezien de huidige onzekerheid in de wereld en de Centrale Banken die maar geld blijven bij printen.

Goud beschermt jouw koopkracht in de toekomst. En in deze tijden zeer relevant, want Goud doet het historisch goed in onzekere tijden als deze.

Ook Zilver zou ik in mijn portfolio opnemen. De verdeling van goud/zilver zou ik zetten op 80/20. In dit geval zou dat neerkomen op:

  • 80% x 1.500 = €1.200 aan Goud
  • 20% x 1.500 = €300 aan Zilver

Dit doe ik zelf door elke maand Goud en Zilver te sparen bij de Nederlandse partij, GoldRepublic. Je kunt hier al vanaf 50 euro per maand, automatisch een beetje edelmetaal sparen. Zij slaan het veilig op voor je in een kluis in Zwitserland, onder jouw naam.

Lees ook
👉🏻 Vijf manieren om in Goud te investeren

3. Crowdfunding (1.000 euro / 10%)

Crowdfunding en crowdlending

Crowdfunding laat individuen en bedrijven geld aan elkaar lenen in ruil voor een mooi rendement. Net als hoe Marktplaats de tussenpersoon is bij kopers en verkopers van spullen, brengen dit soort platformen leners en uitleners van geld bij elkaar.

Investeren in crowdfunding kan je gemiddeld een rente of rendement geven tussen de 4% en 20%. Hoe hoger het rendement, hoe groter het risico. En crowdfunding is nog steeds populair, maar ook een zeer jonge sector. Houd hier dus rekening mee, want er zit wel degelijk risico aan verbonden.

Crowdfunding geeft je niet alleen een mooi rendement, maar ook zorgt het maandelijks voor een leuk passief inkomen, omdat de rente doorgaans dagelijks/wekelijks/maandelijks wordt bijgeschreven in jouw account.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

4. Bitcoin (1.000 euro / 10%)

Crypto - Hype, flop of “The Next Big Thing”?

Bitcoin is de beste investering van de afgelopen 10 jaar gebleken. Tuurlijk, wie vroeg was, had nooit kunnen verwachten dat dit zo zou lopen, maar tussen 2008 en 2010, ten tijde van de Financiële Crisis, had een bitcoin een waarde van minder dan 1 cent.

Anno 2021 heeft het “digitale Goud” een enorme groei doorgemaakt. Het is inmiddels zijn oude record van 2017 voorbij ($20.000) en de prijs van een Bitcoin zweeft nu ergens tussen de $40.000 en $50.000.

Ook al lijken steeds meer grote bedrijven in te stappen (Tesla kondigde aan dat ze voor maar liefst $1.5 miljard in Bitcoin hebben geïnvesteerd), toch zou ik hier niet al mijn geld in stoppen. Het beweegt extreem omhoog en omlaag in prijs, maar wat mij betreft hoort een klein aandeel (10%) gewoon in mijn portfolio. Gaat het naar nul, geen probleem.

Schiet het – net als in de afgelopen jaren – explosief omhoog, dan kan een kleine investering al grote resultaten geven.

Lees ook
👉🏻 Bitcoin kopen: hoe en waar begin je?

5. Startups (500 euro / 5%)

Investeren in startups

Waar investeren in startups (zoals Uber en Facebook destijds) vroeger alleen weggelegd was voor de rijkere en grotere investeerders, zijn er de laatste jaren enorm veel mogelijkheden bijgekomen voor ons kleinere investeerders.

Platformen als Crowdcube (UK), Seedrs (UK), Seedinvest (US), Wefunder (US) en Republic (US) zijn er slechts een paar uit mijn lijstje met favorieten.

Bij Republic kun je bijvoorbeeld al in startups investeren vanaf $10. Maar, hou er wel rekening mee dat investeren in startups zeer risicovol kan zijn.

Genoemde platformen doen weliswaar hun best om alle bedrijfjes zo goed mogelijk te screenen voordat ze live gaan, maar daarna is het aan de investeerder om zelf z’n onderzoek te doen.

Naast de kans op enorme groei (en falen), is deze vorm van investeren ook vooral echt heel erg leuk. Je krijgt een vroeg kijkje in de presentaties, plannen en aspiraties van jonge bedrijfjes en kunt d.m.v. kleine investeringen mede-eigenaar worden van zo’n jonge startup.

Lees ook
👉🏻 Investeren in startups: riskant, maar zó leuk

6. Cash (3.000 euro / 30%)

Sparen en terugbetalen

Nee, met cash bedoel ik niet het pinnen van briefjes euro’s en die onder een matras stoppen. Cash is een deel van jouw geld op een spaarrekening houden welke bedoeld is om mee te investeren.

De reden waarom ik 30% van de 10.000 euro in cash zou houden, is dat ik zodoende de komende maanden kan kijken hoe gemakkelijk ik me voel bij elk van bovenstaande investeringen.

Hierdoor kan ik wat extra geld toevoegen aan de investeringen die voor mij het beste werken. Cash lijkt een nutteloze functie te hebben als we het hebben over het doen van investeringen, maar dat is het niet.

Door niet al je kruit in een keer te verschieten, hou je nog wat over om bijvoorbeeld te investeren in een indexfonds (aandelen) wanneer ineens de markt verder instort. Of misschien kun je een leuke welkomstbonus krijgen wanneer je wat extra geld inlegt in crowdfunding.

Hoe dan ook, cash zou voor mij een absolute must zijn in een situatie waarin ik opnieuw zou beginnen.

Lees ook
👉🏻 Cash is King versus Cash is Trash

Investeer alleen wat je bereid bent te verliezen

Dit hoor je echt overal: “Only invest what you are willing to lose”. Kom op zeg, wie is er nou echt bereid om z’n geld kwijt te raken? Ik niet! Maar er zit wel waarheid in. Alle vormen van investeren brengen risico’s met zich mee.

Zonder risico zul je geen resultaten behalen. Maar er zijn verschillende investeringen die minder risico hebben dan andere. Zelf ga ik er niet vanuit dat ik “zomaar” geld ergens in stop en kwijtraak. Dat is iets voor het casino.

Lees ook
👉🏻 Investeer alleen geld dat je kunt missen – serieus?

Risico versus rendement

Maar toch hou ik er bij investeringen rekening mee dat het mis kan gaan.

Heeft iets een hoog risico, dan steek ik er een klein bedrag in. Heeft iets een lager risico, dan mag het bedrag iets hoger zijn. Voorkom dat je teveel geld hebt zitten in investeringen met hoge risico’s, al lijkt dat misschien een mogelijkheid om snel rijk te worden.

Bitcoin, crowdfunding en startups bijvoorbeeld. Die hebben wat mij betreft het hoogste risico; dus daar gaat het minste van mijn geld heen. In de verdeling hierboven heb ik rekening gehouden met de risico’s en daar – voor mezelf – de bedragen op aangepast.

Een goede spreiding is essentieel

Een goede spreiding is misschien wel het allerbelangrijkst bij het opzetten en bijhouden van mijn eigen portfolio. Door te spreiden over diverse type investeringen, beperk ik de risico’s voor mezelf en slaap ik beter.

Mocht er morgen ineens iets gebeuren en stort de markt ergens in, dan ben ik niet compleet verloren. Ik wed niet op één paard. En ook plan ik om het geld dat ik investeer, niet binnen nu en een paar jaar nodig te hebben.

👉🏻 Bekijk mijn complete portfolio om te zien hoe ik mijn investeringen spreid.

Doe je eigen onderzoek

Hierboven heb je kunnen lezen hoe ik het zou doen als ik op dit moment 10.000 euro zou willen investeren. Er zijn ontelbare andere manieren om jouw geld te investeren. Doe daarom altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens in investeert.

Er zijn heel wat artikelen te vinden op internet, maar probeer vooral de artikelen te mijden waarin je bergen geld wordt beloofd.

Vertrouw niet zomaar op iemand die je een goed advies lijkt te geven (ook niet deze website). Investeren is een marathon, geen sprint. Hoe meer tijd je hebt om een mooi portfolio op te bouwen, hoe minder risico je hoeft te nemen.

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.