Hoe ik 10.000 euro zou investeren

Hoe ik 10.000 euro zou investeren

Vaak vraag ik me af hoe ik mijn geld zou investeren als ik helemaal opnieuw zou beginnen of wanneer ik ineens de beschikking zou hebben over een bedrag via bijvoorbeeld een eindejaarsbonus of iets dergelijks.

Of wanneer ik simpelweg spaargeld zou hebben dat niets staat te doen en ik dit aan het werk wil zetten. In de loop van de afgelopen jaren heb ik zelf veel wijzigingen gedaan in de verdeling van mijn portfolio en in deze post geef ik je een kort overzicht hoe ik op dit moment 10.000 euro zou investeren.

Voordat je begint

Laat ik voorop stellen dat ik pas met investeren zou starten als ik een aantal zaken op orde zou hebben:

  • Een buffer of Emergency fund van minimaal 1.000 euro, in het geval van onvoorziene kosten (die altijd lijken te komen wanneer je dit het minst verwacht).
  • Ik zou eerst al mijn schulden, met uitzondering van een studieschuld of hypotheek, afgelost willen hebben. De meningen lopen uiteen over “moet je eerst je schulden aflossen of kun je al beginnen met investeren terwijl je schulden hebt”. Ik ben geen fan van investeren terwijl je nog schulden hebt in de vorm van rood staan, credit card aflossingen en bijvoorbeeld persoonlijke leningen. Dus ik zou die schulden eerst zo snel mogelijk wegwerken.
  • Afhankelijk van mijn persoonlijke situatie, zou ik eventueel nog kunnen overwegen om een iets grotere buffer aan spaargeld op te bouwen, mocht ik niet zeker zijn van bijvoorbeeld de toekomst van mijn baan of maandelijkse inkomen.

De verdeling van 10.000 euro

Zodra alles hierboven voor mij in orde is, zou ik mijn 10.000 euro als volgt investeren:

1. Aandelen (3.000 euro / 30%)

Ja, de aandelenmarkt staat op één van z’n hoogste punten in de geschiedenis. En iedereen schreeuwt dat er een crash aankomt. Dat kan zijn, niemand weet het.

En daarom zou ik op dit moment ook niet mijn gebruikelijke 60% van de afgelopen jaren in aandelen investeren. In plaats daarvan zou ik dit halveren naar 30% van mijn 10.000 euro en dit steken in een indexfonds of ETF (Exchange Traded Fund) met relatief lage kosten.

Verder zou ik dan de komende jaren rustig, elke maand een vast bedrag inleggen om mijn positie verder uit te bouwen. Stort de markt volgend jaar met 50% in, dan heb ik met 3.000 euro een kleiner risico genomen.

Gaat de markt de komende tijd toch weer omhoog richting nieuwe records, dan sta ik niet aan de zijlijn te balen dat ik niets heb ingelegd.

Een ETF waar ik zelf de laatste jaren maandelijks op inleg is de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, met de code VWRL. Deze ETF volgt de koersen van meer dan 3.200 aandelen uit meer dan 40 landen.

Per aandeel VWRL koop je dus in feite een “stukje” in elk van deze 3200+ bedrijven. Zodoende hoef je niet zelf op zoek naar individuele aandelen. Indexfondsen en ETF’s volgen de markt. Je kunt de VWRL ETF eenvoudig en goedkoop aanschaffen via bijvoorbeeld DEGIRO.

En op de website van MrThinkBig vind je écht alles over de VWRL ETF.

Let op: beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee!

2. Crowdlending (1.000 euro / 10%)

Crowdlending laat individuen geld aan elkaar lenen in ruil voor een mooi rendement. Net als hoe Marktplaats de tussenpersoon is bij kopers en verkopers van spullen, brengen crowdlending-platformen leners en uitleners van geld bij elkaar.

Investeren in crowdlending kan je gemiddeld een rente of rendement geven tussen de 4% en 20%. Hoe hoger het rendement, hoe groter het risico. En crowdlending is jong, dus hou hier rekening mee.

Het geeft je niet alleen een mooi rendement, maar ook zorgt het maandelijks voor een leuk passief inkomen, omdat de rente doorgaans dagelijks/wekelijks/maandelijks wordt bijgeschreven in jouw account.

Ben je hier niet bekend mee, lees dan even mijn volledige artikel over crowdlending.

Mocht je willen beginnen en weet je niet welk platform je moet kiezen, dan zou ik persoonlijk gaan voor Mintos. Mintos is één van de grootste en meest bekende crowdlending websites van Europa, met gemiddelde rendementen van zo’n 10%.

Met 1.000 euro zou het al mogelijk moeten zijn om zo’n 100 euro passief inkomen (rendement) per jaar te ontvangen.

Bonus & Cashbacks
Diverse crowdlending en crowdfunding platformen bieden nieuwe investeerders doorgaans een welkomstbonus aan. Kijk hiervoor even op de Bonus & Cashback pagina.

3. Goud (1.000 euro / 10%)

Goud is al duizenden jaren een vorm van verzekering tegen inflatie en het is voornamelijk een “store of wealth”. In de afgelopen honderd jaar is onze koopkracht met meer dan 90% afgenomen.

Veel mensen zeggen vaak dat “alles duurder is geworden”, maar in feite is de koopkracht van de dollar/euro/yen etc afgenomen. Je kunt vandaag de dag minder kopen van hetzelfde geld. Dit is niet waar in het geval van Goud.

Goud heeft al die jaren z’n “koopkracht” grotendeels behouden. Je ziet dit, doordat de prijs van Goud is toegenomen. Honderd jaar geleden kon iemand een mooi pak kopen voor 1 ounce goud.

En in 2019 kun je nog steeds een mooi pak kopen voor 1 ounce goud. De koopkracht is dus behouden en daarom zou ik investeren in Goud. Zeker gezien de huidige onzekerheid in de wereld en de Centrale Banken die maar geld blijven bij printen.

Het beschermt jouw koopkracht in de toekomst.

Ik kan twee Nederlandse bedrijven van harte aanraden om te beginnen met het kopen en sparen van Goud: Goldrepublic (Amsterdam) en Doijer en Kalff (Hilversum).

Je kunt hier online Goud kopen, welke zij onder jouw naam opslaan in een kluis.

4. Bitcoin (500 euro / 5%)

Bitcoin is de beste investering van de afgelopen 10 jaar gebleken. Tuurlijk, wie vroeg was, had nooit kunnen verwachten dat dit zo zou lopen, maar tussen 2008 en 2010, ten tijde van de Financiële Crisis, had een bitcoin een waarde van minder dan 1 cent.

Anno 2019 staat de waarde op zo’n 7.000 euro, waarbij de piek in 2017 een waarde vertegenwoordigde van zo’n 17.000 euro.

Bitcoin is experimenteel en beweegt daarom extreem omhoog en omlaag in prijs, maar wat mij betreft hoort een klein aandeel gewoon in mijn portfolio. Gaat het naar nul, geen probleem.

Schiet het – net als in de afgelopen jaren – explosief omhoog, dan kan een kleine investering al grote resultaten geven.

Heb je hier nog nooit iets mee gedaan, dan zou ik simpelweg een account openen via Coinbase. Dit is verreweg de meest bekende en gebruiksvriendelijke service voor beginners. Je kunt hier geld naar overschrijven of via iDeal een bedrag storten en hiermee Bitcoin kopen.

Mocht je later hier wat meer bekend mee zijn, dan kun je eraan denken om een zogeheten hardware wallet te kopen en bij het Nederlandse Bitonic jouw bitcoins via iDeal aan te schaffen.

Welkomstbonus bij Coinbase
Coinbase biedt nieuwe klanten een welkomstbonus aan van €9 in bitcoin, wanneer je na registratie voor minimaal €100 aan bitcoin koopt. Gebruik mijn link om je gratis te registreren en de bonus te claimen.

5. Startups (500 euro / 5%)

Waar investeren in startups (zoals Uber en Facebook destijds) vroeger alleen weggelegd was voor de rijkere en grotere investeerders, zijn er de laatste jaren enorm veel mogelijkheden bijgekomen voor ons kleinere investeerders.

Platformen als Crowdcube (UK), Seedrs (UK), Seedinvest (US), Wefunder (US) en Republic (US) zijn er slechts een paar uit mijn lijstje met favorieten.

Bij Republic kun je bijvoorbeeld al in startups investeren vanaf $10. Maar, hou er wel rekening mee dat investeren in startups zeer risicovol kan zijn.

Genoemde platformen doen weliswaar hun best om alle bedrijfjes zo goed mogelijk te screenen voordat ze live gaan, maar daarna is het aan de investeerder om zelf z’n onderzoek te doen.

Naast de kans op enorme groei (en falen), is deze vorm van investeren ook vooral echt heel erg leuk. Je krijgt een vroeg kijkje in de presentaties, plannen en aspiraties van jonge bedrijfjes en kunt d.m.v. kleine investeringen mede-eigenaar worden van zo’n jonge startup.

Mocht je hier niet bekend mee zijn, dan kan ik je van harte aanraden om het boek “Angel” van Jason Calacanis te lezen en bovenstaande websites eens te bezoeken.

6. Cash (4.000 euro / 40%)

Nee, met cash bedoel ik niet het pinnen van briefjes euro’s en die onder een matras stoppen. Cash is een deel van jouw geld op een spaarrekening houden welke bedoeld is om mee te investeren.

De reden waarom ik 40% van de 10.000 euro in cash zou houden, is dat ik zodoende de komende maanden kan kijken hoe gemakkelijk ik me voel bij elk van bovenstaande investeringen.

Hierdoor kan ik wat extra geld toevoegen aan de investeringen die voor mij het beste werken. Cash lijkt een nutteloze functie te hebben als we het hebben over het doen van investeringen, maar dat is het niet.

Door niet al je kruit in een keer te verschieten, hou je nog wat over om bijvoorbeeld te investeren in een indexfonds (aandelen) wanneer ineens de markt instort. Of misschien kun je een leuke (welkomst)bonus krijgen wanneer je wat extra geld inlegt in crowdfunding.

Hoe dan ook, cash zou voor mij een absolute must zijn in een situatie waarin ik opnieuw zou beginnen.

Investeer alleen wat je bereid bent te verliezen

Dit hoor je echt overal: “Only invest what you are willing to lose”. Kom op zeg, wie is er nou echt bereid om z’n geld kwijt te raken? Ik niet! Maar er zit wel waarheid in. Alle vormen van investeren brengen risico’s met zich mee.

Zonder risico zul je geen resultaten behalen. Maar er zijn verschillende investeringen die minder risico hebben dan andere. Zelf ga ik er niet vanuit dat ik “zomaar” geld ergens in stop en kwijtraak. Dat is iets voor het casino.

De hoogte van het risico bepaalt de hoogte van de investering

Maar toch hou ik er bij investeringen rekening mee dat het mis kan gaan.

Heeft iets een hoog risico, dan steek ik er een klein bedrag in. Heeft iets een lager risico, dan mag het bedrag iets hoger zijn. Voorkom dat je teveel geld hebt zitten in investeringen met hoge risico’s, al lijkt dat misschien een mogelijkheid om snel rijk te worden.

Bitcoin en startups bijvoorbeeld, hebben het hoogste risico; dus daar gaat het minste heen. In de verdeling hierboven heb ik rekening gehouden met de risico’s en daar – voor mezelf – de bedragen op aangepast.

Een goede spreiding is essentieel

Een goede spreiding is misschien wel het allerbelangrijkst bij het opzetten en bijhouden van mijn eigen portfolio. Door te spreiden over diverse type investeringen, beperk ik de risico’s voor mezelf en slaap ik beter.

Mocht er morgen ineens iets gebeuren en stort de markt ergens in, dan ben ik niet compleet verloren. Ik wed niet op één paard. En ook plan ik om het geld dat ik investeer, niet binnen nu en een paar jaar nodig te hebben.

Doe je eigen onderzoek

Hierboven heb je kunnen lezen hoe ik het zou doen als ik op dit moment 10.000 euro zou willen investeren. Er zijn ontelbare andere manieren om jouw geld te investeren. Doe daarom altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens in investeert.

Er zijn heel wat artikelen te vinden op internet, maar probeer vooral de artikelen te mijden waarin je bergen geld wordt beloofd.

Vertrouw niet zomaar op iemand die je een goed advies lijkt te geven (ook niet deze website). Investeren is een marathon, geen sprint. Hoe meer tijd je hebt om een mooi portfolio op te bouwen, hoe minder risico je hoeft te nemen.

Lees ook:


Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium