Hier gaat mijn salaris heen deze maand (januari 2020)

Salaris januari 2020

Bijgewerkt op 28 mei 2020

Het is weer salarisdag bij ons geweest en deze maand duurde iets langer dan normaal, doordat het salaris van december al ver voor Kerst was gestort. Dus dat waren meer dagen om door te komen, met hetzelfde salaris!

Net als in mijn post van november, laat ik je hier zien hoe ik deze maand mijn salaris verdeel over de maandelijkse kosten, investeringen en spaardoelen.

Een netto salaris-meevaller

Dat is toch wel lekker wakker worden, wanneer je het gestorte salaris op je bankrekening ziet en het is meer dan in de maand ervoor. Door de nieuwe belastingregels is mijn netto salaris er deze maand 1,5% op vooruit gegaan. Nice!

En ook al is het een relatief klein bedrag, ik heb er niets extra voor hoeven doen, dus dit geld gaat de komende maanden naar mijn investeringen.

De verdeling in januari 2020

Elke maand, voordat ik mijn salaris ontvang, stel ik een budget op voor de komende maand. Sommige maanden zijn een rechtstreekse copy-paste van de maand ervoor.

Maar er zijn ook maanden bij, waarin er extra kosten zijn of juist meer ruimte om te sparen of investeren. De komende maand zijn er een aantal dingen anders dan anders:

 • Ik moet diverse jaarlijkse belastingen betalen
 • Ook de parkeerkaarten worden afgeschreven voor het gehele jaar
 • Ik heb door mijn portfolio her-balancering in de afgelopen maanden, een ietwat andere verdeling van mijn investeringen deze maand
 • Hierdoor heb ik tijdelijk ook de bijdrage aan mijn Emergency Fund (spaar) opgeschaald

Al met al ziet de verdeling van mijn salaris er als volgt uit:

Een paar opmerkingen, ter uitleg:

 • De kosten voor mijn zorgverzekering heb ik meegerekend, maar zoals je hier kunt lezen, heb ik deze dit jaar in één keer betaald vanuit het passief inkomen uit 2019. Toch reken ik de zorgkosten wel mee, omdat ik een potje hiervoor aanleg (voor eind 2020).
 • Mijn Emergency Fund heb ik aangedikt. Deels omdat ik wat meer cash wil hebben voor noodgevallen en deels omdat ik wat geld achter de hand wil hebben voor eventuele aankopen voor ons huis de komende maanden.
 • Ik heb procentueel deze maand wat minder geïnvesteerd in crowdlending en bitcoin en juist weer wat meer in Goud. Dit, vanwege het wat onrustige landschap in de markt op dit moment.
 • Indexfondsen: ik leg nu elke maand voorlopig enkel nog bij in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, ofwel “VWRL”. Dit doe ik maandelijks op een vaste dag via DEGIRO, waardoor ik geen transactiekosten heb (gratis dus). Ook ben ik iets minder “agressief” gaan inleggen dan in voorgaande jaren.

Mijn “Savings Rate” van januari

Een savings rate is het gedeelte van mijn salaris dat ik niet uitgeef. Hieronder vallen dus investeringen en sparen. Ik probeer dit elke maand boven de 40% te houden, wat betekent dat ik maximaal 60% van mijn salaris kwijt wil zijn aan kosten.

Deze maand komt mijn savings rate uit op 50%! Daar ben ik blij mee!

Drie betaalrekeningen om alles overzichtelijk te houden

Oh en dan nog even dit: ik gebruik sinds een tijdje drie rekeningen om al mijn uitgaven overzichtelijk te houden.

 • ABN Amro: voor mijn salaris, rekeningen en automatische incasso’s
 • KNAB: samen met mijn vriendin, voor alle potjes en gezamenlijke boodschappen en uitjes
 • N26: deze gratis betaalrekening gebruik ik voor al mijn eigen variabele uitgaven (koffie buiten de deur, avonden uit met vrienden, sporten etc)

Iedere betaalrekening heeft dus een functie en heeft z’n eigen maandelijkse budget, waar direct op salarisdag geld naartoe wordt overgeschreven.

Hierdoor kom ik er niet ineens achter dat ik bij de supermarkt geen geld meer heb, omdat er plots een onverwachte rekening afgeschreven is. Lekker overzichtelijk en geeft rust!

Dat was ‘m weer deze maand. Waar gaat jouw salaris heen de komende weken?

10 Reacties

 1. 29 januari 2020 / 20:10

  Mooie savings rate. Maar is de pot vakantie niet gewoon uitgestelde kosten? Of reken je dit bedrag weer extra mee als negatieve post met eventueel een negatieve savings rate?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   29 januari 2020 / 20:34

   Dank je! Voorheen was dit idd een post uitgestelde kosten. Ik heb echter voorlopig niet echt een doel met de vakantiepot, anders dan de optie willen hebben om te kunnen gaan zodra het mogelijk is. Bij gebruik haal ik hem van de savings rate af. Grote kans dat hij dit jaar namelijk niet of nauwelijks wordt gebruikt 🙂

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   29 januari 2020 / 20:35

   🙏🏻💰😎

 2. 28 januari 2020 / 09:03

  Huur van 17%, dat is top man, veel ruimte over om meer uit je geld te halen!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 januari 2020 / 09:46

   Voorlopig kan ik er nog even goed van genieten. Later dit jaar worden de kosten aanzienlijk meer (maar ook een groter huis er voor terug) 😉

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 januari 2020 / 08:43

   Super tool! 💪🏻

 3. 28 januari 2020 / 07:57

  Wat een mooie verdeling tussen kosten, sparen en investeren. En een SR van 50%, goed begin van 2020!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 januari 2020 / 08:47

   Thanks! ✌🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.