Grupeer Review: crowdlending met 13% rente

Grupeer Review: crowdlending met 13% rente

Grupeer is naast Mintos één van mijn favoriete crowdlending platformen. Ze bieden de mogelijkheid om te investeren in leningen met 13% rente, inclusief terugkoopgarantie (Buyback Guarantee).

Over Grupeer

Grupeer is een crowdlending-platform uit Letland, bestaat sinds 2016 en is actief in meerdere Europese landen.

Bij Grupeer (net als bij Mintos), investeer je in peer-to-peer leningen die al zijn gefinancierd. Wat wil zeggen dat de leningen reeds zijn goedgekeurd door Grupeer.

Doordat de leningen al goedgekeurd zijn, hoef je dus niet te wachten tot deze volledig gefinancierd zijn (zoals vaak op andere platformen), voordat je rendement ontvangt.

Ook is Grupeer zelf geïnvesteerd in de leningen. Dit noemen ze “skin in the game” en betekent dat de belangen van investeerders zoals jij en ik in deze ook de belangen van het platform zijn.

Ze zijn hiermee dus niet alleen een marktplaats voor crowdleningen, maar tevens investeerder.

Zou er dus iets mis gaan met de lening of Grupeer heeft zelf geen gedegen onderzoek gedaan, dan “voelen” zij dit zoals wij dit zullen voelen. Dit “belang” van een platform geeft mij een extra zekerheid, naast het doen van mijn eigen onderzoek.

Rendement bij Grupeer van 13%

Inmiddels investeer ik zelf al een tijdje op Grupeer en is mijn rendement nog altijd 13% per jaar, wat ze overigens ook aangeven wanneer je een account aanmaakt. So far, so good dus!

Dit betekent in feite dat je bij een investering van €1.000 kunt rekenen op 130 euro per jaar of iets meer dan 10 euro per maand aan passief inkomen.

Leningen op het Grupeer platform

Zodra je begint op Grupeer, kun je kiezen uit verschillende type leningen om in te investeren: hypotheken, zakelijke leningen, autoleningen, persoonlijke leningen en projectleningen (development loans).

De meeste leningen geven je (op dit moment) minimaal 11% rendement, waarbij er ook uitschieters kunnen zijn van meer dan 13%. Gemiddeld kom ik dus voorlopig uit op die 13% rendement bij Grupeer.

Terugkoopgarantie & risico

Alle leningen op het platform van Grupeer worden aangeboden met een volledige terugkoopgarantie, afgegeven door de leninggever.

Dit betekent dat wanneer er leningen zijn die niet op tijd terugbetaald worden door de leningnemer, dat na 60 dagen de leninggever overgaat tot terugkoop van de hoofdsom en de opgelopen rente.

Hierdoor loopt de investeerder niet het risico dat hij/zij het verlies moet dragen van een lening die niet terugbetaald kan worden.

Overigens moet ik er wel bij zeggen, dat dit natuurlijk goed gaat zolang de leninggever niet zelf failliet gaat. In dat geval kun je als investeerder hoogstwaarschijnlijk naar je geld fluiten.

Maar dit is bij alle crowdlending platformen een risico en dien je zelf goed in overweging te nemen bij je keuze om te gaan investeren in crowdlending.

Spreiding & Auto-Invest

Om mijn risico’s zoveel mogelijk te spreiden bij Grupeer, kies ik ervoor om maximaal een bedrag van 10 euro in elke afzonderlijke lening te investeren.

Ook zorg ik dat mijn investeringen over zoveel mogelijk verschillende leninggevers (loan originators) verspreid worden en controleer ik dit maandelijks.

Mocht er een keer een probleem zijn met een lening of dan kost me dit maximaal mijn inleg van 10 euro per investering. En door meerdere leninggevers te kiezen, beperk ik ook daar deels de risico’s.

Grupeer biedt de mogelijkheid om een auto-invest optie in te stellen.

Ik heb deze ook direct aan het begin geactiveerd, waarbij ik de criteria ingesteld heb op mijn wensen en risico-spreiding.

Door de auto-invest mogelijkheid blijft teven mijn geld automatisch herbelegd worden door Grupeer.

Je ontvangt namelijk na verloop van tijd doorlopend rente, welke door de auto-invest feature gelijk weer geïnvesteerd wordt volgens jouw opgegeven criteria.

Hierdoor staat er vrijwel nooit “geld niets te doen” en krijg je continu rente op rente. Jouw geld is dus op deze manier optimaal voor je aan het werk.

Waarom ik in Grupeer investeer

Ik ben geinvesteerd in diverse crowdlending platformen en er is een aantal wat altijd in mijn top 5 komt. Hier is Grupeer er één van.

Ze hebben vaak leningen beschikbaar, waardoor mijn geld niet lang stilstaat. De auto-invest optie werkt heel goed en simpel.

En tot nu toe heb ik keurig op tijd, doorlopend rente ontvangen voor de leningen waarin ik geinvesteerd heb.

Ook storten en opnemen van vrij geld is heel snel en gemakkelijk, dus ook hier (nog) niets over te klagen.

Conclusie

Wanneer het mijn eerste aanraking met crowdlending zou zijn, dan zou ik allereerst voor Mintos kiezen. Dit is verreweg het grootste platform, met de meeste opties.

Maar inmiddels was ik op zoek naar andere platformen om mijn crowdlending investeringen en passief inkomen te spreiden.

En Grupeer behoort op dit moment tot mijn top 5 crowdlending favorieten.

Begin met investeren bij Grupeer

Ben je na het lezen van mijn review nieuwsgierig geworden? Doe dan zelf even wat onderzoek en meld je daarna aan bij Grupeer.

Bonus & Cashbacks
Grupeer biedt nieuwe investeerders doorgaans een welkomstbonus aan. Kijk hiervoor even op de Bonus & Cashback pagina.

Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

Grupeer

9.1

Rente

9.2/10

Opnemen & Storten

9.0/10

Design & Gebruik

9.0/10

Plus

  • Auto-invest werkt goed
  • Veel leningen beschikbaar
  • Terugkoopgarantie
  • Weinig "cash drag"

Min

  • Het storten van geld kan soms wat langer duren (2-3 dagen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium