Geld en je relatie: hoe ga je daarmee om?

Geld en jouw relatie: hoe ga je daarmee om

Bijgewerkt op 26 mei 2020

Uit vele onderzoeken is gebleken dat verreweg de meeste scheidingen en ruzies veroorzaakt worden door geldproblemen. En dan niet alleen omdat er geen geld is, maar ook omdat beide partners een andere filosofie over geld hebben. Hoe ga je om met geld binnen je relatie?

Laat ik voorop stellen dat ik geen expert ben op het gebied van relaties en geld. Wel kan ik je vertellen hoe ik en mijn vriendin in onze relatie met geld omgaan. En hoe wij ons hierbij voelen.

De rol van geld binnen je relatie

Waar het volgens mij begint, is een gesprek te hebben over de rol van geld. Hoe sta je allebei tegenover geld en hoe ben je tot nu toe omgegaan met geldzaken in je leven.

Wat heeft geld voor betekenis voor beiden, zowel in als buiten de relatie? Is het om mooie spullen van te kopen, een gevoel van veiligheid te hebben of om er uiteindelijk financieel vrij en onafhankelijk van te kunnen worden?

Mijn vriendin en ik verschillen hierin. Ik zie geld voornamelijk als middel om uiteindelijk meer vrijheid te kunnen “kopen”. En zij heeft (nog) niet echt een doel ermee, maar kan zich wel helemaal vinden in mijn doel en filosofie.

Zij steunt mij in mijn zoektocht naar meer financiële vrijheid, consuminderen en minimalisme. En wanneer wij bijvoorbeeld grote aankopen willen doen, dan sparren we erover. Is het iets waar we samen gelukkiger van worden? Voegt het iets toe aan ons leven? En hoeveel geld (of tijd) is dit ons waard?

Ik heb geen hekel aan geld uitgeven, maar ik leg veel aankopen wel onder een vergrootglas. Zij wat minder. En dan heb je er een gesprek over en komen we er tot nu toe altijd uit. Ik doe wat water bij de wijn, zij ook.

De basis voor een gezonde geld-huishouding

Ik herinner me duidelijk dat wij nog maar nét officieel samen waren en ik begon al over een gezamenlijke rekening. Ik zag het als iets praktisch, zij meer als “holy shit, zijn we hier al aan toe?”

Ik vind dat je geldzaken gelijk goed moet regelen, om later problemen te voorkomen. Misschien was het voorstel wat vroeg, maar we hebben er vervolgens alleen maar plezier van gehad.

Dus, een gezamenlijke rekening. En we woonden nog niet samen. Hier kwam in het begin nog niet veel op binnen, maar we spraken af dat we op deze rekening een potje maakten voor leuke dingen samen. Etentjes, boodschappen als we samen waren, weekendjes weg etc.

Misschien niet super romantisch, want veel mensen doen dit op een andere manier: de één betaalt het etentje, de ander een weekendje weg. Wij deden dit natuurlijk in het begin ook, maar al vrij snel werd dit het doel van de gezamenlijke rekening.

Naar draagkracht

En doordat wij dit soort uitjes dus niet “om en om” betaalden, kwam meteen de volgende vraag: hoe verdeel je de kosten dan op die gezamenlijke rekening?

Dit hebben we direct al, vanaf het begin, gedaan naar draagkracht. Wat wil zeggen dat degene die meer verdiende, dus ook meer inlegde. Ik verdiende meer dan zij, dus ik legde ook meer geld in. Ik weet niet hoe andere stellen dit doen in hun relatie, maar ik heb me hier altijd erg goed bij gevoeld. En zij ook.

En we voelen ons beiden hier nog steeds goed bij. We zijn er aan gewend. Inmiddels wonen we samen en hebben we veel meer gezamenlijke kosten, maar nog altijd verdelen we dit, op basis van het verschil in ons inkomen. Works like a charm!

Ieder z’n eigen rekening behouden

Er zijn stellen die al hun inkomen en alle kosten van één rekening betalen. En hebben daarbij zelf, individueel, geen eigen rekening meer. Alles gaat dus op één grote hoop.

Wij zijn daar geen fan van en staan hier gelukkig allebei hetzelfde in. Naast onze gezamenlijke rekening hebben wij dan ook afzonderlijk nog onze eigen betaalrekening(en).

En dit is voornamelijk om een stukje onafhankelijkheid te behouden. Ik zeg altijd “je houdt van elkaar, maar je bent geen Siamese tweeling”. Dus je hebt je eigen dingen waar je graag geld aan uit wilt geven, zonder dat de ander hier ook maar iets mee te maken heeft.

Ook al wordt de “grote pot” steeds groter en betalen we er steeds meer dingen samen van, toch willen we allebei onze eigen betaalrekeningen behouden.

Ik hoef me niet te verantwoorden voor de tientallen koppen koffie buiten de deur, zij hoeft zich niet schuldig te voelen over haar HEMA-verslaving.

Vroeg beginnen over geld in je relatie

Zoals ik net al noemde, is het praten over geld in je relatie wellicht niet het meest romantische wat je kunt doen. En toegegeven, wij hebben hier ook in het begin gesprekken over gehad.

Maar door vroeg te beginnen over geld en de waarde/filosofie voor ieder, hebben we nauwelijks nog moeilijke gesprekken hierover. En mochten de moeilijke gesprekken dan toch de kop opsteken, dan hebben we inmiddels heel wat bewijs dat dit niet eng of problematisch hoeft te zijn.

En dat zorgt ervoor dat we het eigenlijk ALTIJD over geld in onze relatie kunnen hebben. Zonder schuldgevoel, schaamte, onbegrip of ruzie. Geld is wat ons betreft dan ook geen reden om problemen in onze relatie te doen ontstaan.

En dat komt voornamelijk, denken wij, omdat we hier al vrij vroeg over konden en wilden praten. Open, eerlijk, kwetsbaar en oprecht.

Conclusie

Het geheim van het omgaan met geld in een relatie is dus – samengevat – voor ons onder te verdelen in de volgende zaken:

 • Begin vroeg over wat de rol en waarde van geld voor beiden betekent. Hierdoor kun je beiden wennen aan het onderwerp en pluk je hier later in je relatie, de vruchten van.
 • Wees eerlijk over je fouten of successen met geld in het verleden, mochten deze zich aandienen. Het komt er toch vroeg of later uit.
 • Stel een gezamenlijke rekening niet al te lang uit, mocht je hier iets in zien. En het betekent niet dat alle romantiek ermee om zeep geholpen is.
 • Hou beiden een eigen betaalrekening aan voor je eigen “guilty pleasures” en spaardoelen.
 • Verdeel alle gezamenlijke kosten naar draagkracht: wie meer verdient, betaalt meer. Niet moeilijk over doen.
 • Praat er vaak over en stop irritaties over geld niet weg. Kleine, korte gesprekken zijn vaak luchtiger dan een opgebouwde verzameling aan frustraties.

Hoe ga jij met geldzaken om in jullie relatie?

Deel via

14 Reacties

 1. 20 februari 2020 / 16:09

  Stellen die alles op één hoop gooien snap ik écht niet. Iedereen is anders en doet andere dingen met zijn of haar geld. Wij doen dat dus ook niet. Het is gescheiden en ik zou niet anders willen. Ik geef veel meer geld uit aan vakanties en hij aan eten buiten de deur. Helemaal prima zo.

 2. Mevrouw Moody
  19 februari 2020 / 21:51

  Wij hebben zowel een gezamenlijke rekening als nog een eigen rekening inderdaad.
  Ik heb ook een Hema verslaving namelijk 🙂

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   19 februari 2020 / 22:06

   😂😂🥳

 3. Ilse
  18 februari 2020 / 10:52

  Manlief en ik zijn ruim 26 jaar samen en woonden na 6 weken al samen. We hebben al snel alles op een hoop gegooid, met beiden zakgeld. Dat ging meestal niet op dus daar zijn we weer mee gestopt. En misschien een verrassing, maar het gaat prima. Nooit gedoe over koffietjes, de motor van manlief of mijn filmavonden met vriendinnen etc. We praten veel over geld, wensen en doelen. Ook voor en met de kinderen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 februari 2020 / 10:53

   Wat mooi om te lezen Ilse. Inspiratie voor de toekomst 🙂

 4. 18 februari 2020 / 09:27

  Mijn man en ik hebben elk een eigen rekening en ook een gezamenlijke ‘huishoudpot’. Dat gaat eigenlijk wel prima.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 februari 2020 / 09:35

   😃

 5. 18 februari 2020 / 09:26

  Ik kan alleen maar bovenstaande beamen. Precies zoals wij het ook doen! Vanaf het begin al begonnen met een gezamenlijke rekening waar we alle leefkosten van betalen. Later is dit ruimer geworden tot feitelijk alle kosten behalve echt persoonlijke dingen die gaan van onze persoonlijke rekening af.
  Hierdoor zijn onze persoonlijke rekeningen ook erg saai geworden om bij te houden gezien daar dus vrijwel niets meer gebeurd. Daar hou ik dan ook alleen maandelijks bij hoeveel geld er binnen is gekomen en hoeveel er naar de spaar/beleggings rekening vloeit. De rest is statisch.
  Door onze aanpak merkte ik ook dat we beide erg open over financiën konden praten en nog nooit onenigheid over gekregen.
  Zo vroeg mogelijk in je relatie hierover binnen is dan ook zeker goed. Maar let op, natuurlijk niet op de eerste date 😉

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 februari 2020 / 09:36

   Haha, inderdaad niet het beste gespreksmateriaal voor een eerste date 😉

    • Meer Of Mynder
     Auteur
     18 februari 2020 / 13:41

     😅 Ik durfde het niet meteen aan. En ga er ook niet vanuit dat er nog een “volgende keer” komt om het uit te proberen, Uitklokken 🙃

 6. 18 februari 2020 / 09:21

  Vreemde conclusie dat je toch ooit een gezamenlijke rekening zult moeten hebben. Bij ons gaat het meer dan prima zonder!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 februari 2020 / 09:34

   Heb de zin even aangepast, want dat klonk idd als een wat vreemde conclusie. Het werkt voor ons, wat niet wil zeggen dat het voor iedereen werkt. Het is maar een rekening 😉

  • 18 februari 2020 / 19:49

   Wij zijn al twintig jaar samen waarvan bijna de helft getrouwd, maar hebben geen gezamenlijke rekening. In den beginne hielden we iedere cent bij en werden de kosten verdeeld naar draagkracht. Inmiddels doen we dat niet meer, we betalen ieder andere dingen en hebben onze eigen kosten. Nooit meer gedoe om geld, maar dat kan denk ik alleen als er voldoende geld is. En in die luxepositie bevinden wij ons gelukkig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.