Mijn (realistische) financiële doelen voor 2021

Mijn (realistische) financiële doelen voor 2021

Bijgewerkt op 26 januari 2021

Ik ben niet zo van de jaarlijkse goede voornemens. Ze werken misschien voor anderen, maar voor mij niet. Als ik goede voornemens heb, dan zijn ze voornamelijk gericht op het veranderen van bepaalde routines. En heel eerlijk: dat kan het hele jaar door natuurlijk. Maar, ook al ben ik niet van de voornemens, toch stel ik wel elk jaar financiële doelen op. Zodoende heb ik een handvat waar ik me de komende twaalf maanden aan vast kan houden.

Wat gaat er veranderen?

Naast concrete financiële doelen voor het nieuwe jaar, wil ik allereerst ook wat processen gaan aanpakken. Het is een beetje als een grote schoonmaak, aangezien er in de afgelopen jaren heel wat wildgroei is geweest.

Veel meer automatiseren

In eerdere posts zei ik het al: door de komst van mijn dochter heb ik elke week veel minder tijd om consequent allerlei handmatige acties uit te voeren. De kans dat ik dus iets vergeet of te laat ben is daarmee gegroeid. En daarbij kost het dan ook weer meer stress en dat is niet wat ik in mijn leven wil.

Daarom heb ik meerdere processen op de automatische piloot gezet. Onder andere beleggen voor de kleine smurf, via een kinder-beleggingsrekening van Brand New Day. Heb ik geen omkijken meer naar en bevalt me prima. Ook mijn aankopen van goud en zilver gaan op de auto-piloot via het spaarprogramma van GoldRepublic. Elke maand weer, 12 maanden per jaar.

Zo wil ik dat ook gaan doen voor mijn pensioenbeleggingen (waar ik net mee begonnen ben via Brand New Day) en overweeg ik om mijn maandelijkse ETF aankopen (nu: VWRL) om te zetten van DEGIRO naar een broker die maandelijks automatisch aankopen voor mij doet – rechtstreeks vanaf mijn bankrekening. Dat zal waarschijnlijk wat meer kosten met zich meebrengen, in ruil voor dat gemak.

20202021
ETF’sHandmatigAutomatisch
PensioenbeleggenAutomatisch
Goud & ZilverAutomatischAutomatisch
Crowdfunding(Deels) HandmatigAutomatisch*
CryptoHandmatigAutomatisch
StartupsHandmatigHandmatig
Alternatief sparen(Deels) HandmatigAutomatisch*
* Waar het niet automatisch kan, zal ik waarschijnlijk (voorlopig even) stoppen met inleggen

Voor crypto geldt dat ik voorlopig alleen nog maandelijks een klein bedrag investeer in bitcoin en het indexfonds C20.

Een vereenvoudigd portfolio

Hoe werkt herbalanceren van een portfolio

Ik heb de afgelopen jaren een enorm complex portfolio opgebouwd. Niet complex in de zin van veel exotische projecten, maar de hoeveelheid aan platformen is te onoverzichtelijk geworden. Mijn excel-sheets puilen uit.

Met name de crowdfunding afdeling binnen mijn portfolio. Op dit moment investeer ik nog altijd op 20 platformen. In 2021 ga ik dit terugbrengen naar maximaal deze 10 crowdfunders en -lenders:

 1. Mintos
 2. IUVO Group
 3. EstateGuru
 4. Crowdaboutnow (NL)
 5. Oneplanetcrowd (NL)
 6. Lender & Spender (NL)
 7. Lendahand (NL)
 8. Peerberry
 9. Crowdestor
 10. Evo Estate

Dat betekent dat ik geld ga halen uit 10 platformen. Niet omdat ik vind dat deze platformen (die moeten wijken) slecht zijn, maar ik wil voornamelijk mijn focus vernauwen. En tien platformen is nog steeds, wat mij betreft, een uitstekende spreiding van mijn investeringen in crowdfunding.

Dit is echter een zeer traag en langdurend proces, want ik moet in veel gevallen wachten tot de termijn voorbij is van de leningen en projecten. Wat nog tot zeker de zomer van 2021 gaat duren.

Lees ook:
👉🏻 Crowdfunding: alles wat je erover wilt weten

Minder handelen

Als er iets is waar ik mezelf goed in vind, is het wel het vinden van nieuwe investerings-mogelijkheden. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor veel nieuwe probeersels en opkomende technologieën binnen de financiële wereld. Hierdoor ben ik al vele geweldige investeringen en technologische money-makers tegengekomen.

Maar, als er iets is waar ik heel SLECHT in ben, dan is het wel handelen, of “actief traden”. Ja, ik heb er de afgelopen jaren meer geld mee gewonnen dan verloren. Dus in dat opzicht, niet onverdienstelijk. Maar het gaat ten koste van veel stress en tijd. En dat wil ik de komende jaren anders gaan doen. Minder stress, meer tijd voor andere activiteiten.

Op dit moment test ik twee “trading apps”: die van BOTS en STOIC. Dit zijn apps die gebaseerd zijn op algoritmisch handelen van crypto, waar ik zelf geen omkijken naar heb. Ik draai deze test nog heel 2021.

Financiële doelen 2021

En dan de concrete financiële doelen. Want om mezelf echt een doel te geven, moet het meetbaar en concreet zijn. “Meer”, “minder”, “genoeg” – dat is voor mij niet concreet genoeg. Overigens is het niet zo dat ik me op onderstaande bedragen vastpin: ze zullen mogelijk periodiek kunnen veranderen op basis van de vorderingen en mijn persoonlijke situatie.

Actief inkomen naar minimaal €2.500 per maand

Toen ik in april 2020 stopte met mijn baan, had ik plotsklaps geen maandelijks salaris meer. Ik had daarvoor al jaren een zeer fijn salaris, van boven de €6.000 bruto per maand. En ging nu leven van mijn spaargeld en nul maandelijkse inkomsten (afgezien van mijn passieve inkomen – welke nog in opbouw is). En dat spaargeld zou me naar minimaal april 2021 moeten helpen.

Het kunnen leven van mijn spaargeld is prima gelukt. Mede doordat ik minder heb uitgegeven dan ik gebudgetteerd had (horeca dicht, geen reizen etc). Voor zover ik het nu kan overzien, gaat mijn originele jaar-budget het redden om mij tot mei 2021 te voorzien van een maandelijks potje geld.

Maar VÓÓR die tijd, is het natuurlijk zaak om weer aan het werk te gaan. Ik had mezelf immers een jaar gegeven en in april 2021 is het zover. Gelukkig verdien ik inmiddels al wat bij: freelance klussen hier en daar, de website brengt zo nu en dan ook wat binnen en ik heb plannen om structureel voor meer maandinkomen te gaan zorgen, vanuit mijn eenmanszaak.

Op dit moment zijn mijn kosten zo’n €2.100 / maand en mijn maandelijkse inkomsten liggen op €1.000. Daar zou menig mens stress van krijgen. Lang niet genoeg om van te leven natuurlijk. Maar voor mij betekent het in feite dat ik maandelijks €2.100 – €1.000 = €1.100 van mijn spaar moet betalen, in plaats van de geplande volle €2.100.

Zolang ik nog niet leef van passief inkomen (die is nog in opbouw), is mijn eerste doel om volledig in mijn kosten te kunnen voorzien, door actief werk. En daarnaast wil ik nog een buffer aanleggen, dus zullen de verdiensten iets hoger uit moeten komen. Als ZZP’er mik ik op een minimale maandelijkse omzet van €2.500. Do-able! Ik heb bijna geen kosten en ook krijg ik voorlopig als startende ZZP’er nog allerlei tegemoetkomingen, die ik – ten gunste van de belasting – weer kan aftrekken. Dus hiermee hou ik genoeg winst over om te kunnen leven en mijn buffer uit te bouwen.

Passief inkomen uit investeringen – naar €550 p/m

Passief inkomen

Volgend jaar verwacht ik dus weer meer actieve inkomsten te hebben vanuit werk. Hiermee wil ik dan ook mijn investeringen weer wat meer spekken, zodat deze op hun beurt harder voor mijn passieve inkomsten kunnen gaan werken.

Voor eind 2021 heb ik daarom als financieel doel gesteld, dat ik een passief inkomen wil hebben gerealiseerd van €6.600, ofwel 550 euro per maand. Dat zou een 20% groei zijn ten opzichte van 2020 en 2019. Dat is een aardige uitdaging, maar ik ga ervoor.

Lees ook:
👉🏻 In 2019 heb ik €5.000 aan passief inkomen verdiend

Nu ik geen dividend-aandelen meer bezit (zie mijn portfolio-update van oktober), zal dit passieve inkomen met name moeten gaan komen uit:

 • Dividend vanuit mijn ETF investering (nu: 2%)
 • Rente uit crowdfunding (nu: 10%)
 • Rendement uit crypto leningen (nu: 6%)
 • Rente uit alternatief sparen (nu: 8%)

Mijn strategie om dit passieve inkomen uit investeringen verder uit te bouwen, zal voornamelijk automatisch zijn. In alle categorieën probeer ik zoveel mogelijk hands-off te zijn, waardoor maandelijks een vast bedrag ingelegd wordt in ETF’s, crowdfunding, sparen, crypto en leningen. Ik wil de groei zo min mogelijk in de weg zitten, door maandelijks te gaan pielen met bedragen en overwegingen.

Lees ook:
👉🏻Passief inkomen: alles wat je erover wilt weten

Besparingen van €100 per maand

Meer rente op je spaargeld met stablecoins

Het grootste deel van het afgelopen jaar heb ik het met gemiddeld €2.000 aan maandelijkse uitgaven kunnen doen. Nu, met de kleine erbij, kom ik uit op zo’n €2.100 per maand. Kinderdagopvang, luiers, kleding – een kind is niet gratis.

Die huidige kosten van €2.100 wil ik terug gaan brengen naar weer €2.000 per maand. Ik vind dat een mooi bedrag en ben erachter dat er op veel dingen echt wel te besparen is. Ik heb inmiddels weer een aantal dingen iets te makkelijk laten vieren, vanwege (waarschijnlijk) de lockdown situatie etc.

Ook zijn we iets meer geld kwijt aan energie en boodschappen, omdat we nou eenmaal veel thuis zijn. De kosten voor benzine, daarentegen, hebben nog nooit zo laag gelegen. Daarnaast heb ik op diverse maandelijkse kosten kunnen besparen, door o.a. verschillende abonnementen en verzekeringen aan te passen.

Dus: een mooie (meetbare) uitdaging om maandelijks 100 euro te gaan besparen. Dat zal natuurlijk een mix van kleine besparingen worden, die samen voor dat bedrag zorgen.

2021: Het wordt een bijzonder jaar

Iedereen hoopt natuurlijk dat 2021 een jaar wordt, waarin we weer een beetje meer terug kunnen naar normaal. Ik weet het niet en denk dat we voorlopig niet terug zullen gaan naar hoe het was, pre-corona. Ik reken dan ook niet op magische scenario’s en ga voornamelijk er vanuit dat we zelf zullen moeten zorgen voor een nieuw (en prettig) normaal thuis.

Daarbij ook mijn financiële doelen voor 2021: veel zal bepaald worden door de trend van de investeringen. Ik heb het geld uit mijn investeringen niet nodig, de komende jaren. En als het ineenstort, dan zal ook de hoogte van mijn passief inkomen dalen. Maar ik zie dit meer als snelheidsdrempel, dan reden om de auto aan de kant te zetten.

Mijn strategie voor het komende jaar is dus simpel en opgebouwd uit:

 • blijven investeren (en mezelf zo min mogelijk in de weg zitten) door zoveel mogelijk te automatiseren
 • meer uren besteden aan het opbouwen van actief inkomen
 • besparen door onnodige diensten te schrappen of verlagen

Doe jij aan het zetten van (financiële) doelen?

HAPPY NEW YEAR!

9 Reacties

 1. 18 januari 2021 / 19:36

  Best een spannende positie daar. Ik wens je veel succes met het halen van je doelstellingen komend jaar. Verder ook even een heel dikke “dankuwel” want ik ontdek je site nog maar pas en wat een bom aan informatie! Ik ben hier nog wel even zoet ;-).

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   19 januari 2021 / 08:42

   Leuk om te horen 😃 Veel leesplezier nog!

 2. 3 januari 2021 / 10:21

  Het is zoveel fijner dat je ook gewoon nog geld verdient met een aantal side hustles terwijl je nagenoeg niet werkt. Zelf werk ik sinds 2014 als freelancer naast mijn baan en sinds december 2018 fulltime als freelancer en die 2,5K per maand omzet is een eitje. Een veelvoud daarvan is aannemelijk, afhankelijk wel van in welke branche je zit. Succes!

  Meer automatiseren is inderdaad een goede! Net als pensioenbeleggen. Dat ik al ook al een tijdje bij BND en vorig jaar goed gebruikt gemaakt van de verschillende jaarruimtes om belastinggeld te besparen.

 3. René
  3 januari 2021 / 09:55

  Je blogs geven mij altijd weer energie en nieuwe inzichten, dank!
  Op Crypto.com kun je automatisch bitcoin kopen met een gekoppelde creditcard.

 4. Evy
  2 januari 2021 / 11:02

  Tip: Ken je de Relai App? Daar kun je wekelijks / maandelijks een bedrag naar overmaken. Zij kopen voor dit bedrag Bitcoin en sturen de bitcoin naar jouw wallet adres. Volledig geautomatiseerd! 😊

 5. 2 januari 2021 / 08:59

  Leuk om je doelen te lezen, het is een mooi streven en ik ben benieuwd hoe het je zal vergaan. Mijn doelen staan al online, die stel ik ook jaarlijks op.

 6. 30 december 2020 / 22:01

  Ik ben benieuwd hoe je dat freelancen op gaat pakken. Ga je jezelf op LinkedIn zetten of heb je een andere manier om aan klussen te komen?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   31 december 2020 / 09:03

   Voorlopig via mijn huidige netwerk. 🙂

 7. 30 december 2020 / 09:30

  Hele leuke en fijne vooruitblik voor jouw 2021! Het zijn mooie doelen om naar te streven. Vooral het automatiseren gaat voor jezelf een hoop rust brengen (en tijd om te besteden met het gezin 🙂
  Het passief inkomen zo laten stijgen is wel een flinke uitdaging, maar super mooi als dat lukt. Dan moeten vooral ook de crowdfundingsplatformen goed meewerken (lees: de leningen moeten terugbetaald worden).

  Succes en een goed en gezond 2021 gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.