Een spaarrekening werkt niet meer, maar sparen wel

Een spaarrekening werkt niet meer

Bijgewerkt op 20 juni 2020

Iedereen weet het (hopelijk): met de huidige spaarrente ga je er financieel niet op vooruit. De gemiddelde spaarrente bij de grootbanken staat nu op 0,01%. En ik ontvang maandelijks e-mails van andere banken die in rap tempo hun rente op spaarrekeningen verlagen naar 0%. Niks, noppes, nada.

De reden die veel banken geven voor het verlagen van deze spaarrente, is dat zij zelf door de negatieve rente op de kapitaalmarkt maar moeilijk winst kunnen maken. Ik denk dat dat wel meevalt.

Het verdienmodel van banken

Banken verdienen namelijk genoeg, naar mijn mening. Ze hebben heel veel manieren om geld te verdienen. Denk maar eens aan de torenhoge rentes die je als klant van jouw bank betaalt voor rood staan en maandelijks aflossen op je creditcard. Ook voor persoonlijke leningen, ook al zijn ze in procenten gedaald, betaal je gemiddeld 5-10% rente op jaarbasis.

En om nog maar te zwijgen van alle kosten die banken rekenen voor het gebruik van hun rekeningen, beleggingsproducten, verzekeringen etc etc. Dus ook al verkeren de banken “in zwaar weer”, volgens de media, ik heb geen medelijden met ze.

Zij zijn wettelijk eigenaar van jouw geld

Wist jij, dat banken eigenaar worden van jouw spaargeld, wanneer je dit op een spaarrekening bij hen stort? Dat staat in de voorwaarden. De bank wordt wettelijk eigenaar.

De verplichting die ze aan jou hebben, is dat ze jouw geld terugbetalen, zodra je het nodig hebt. Dat is een soort briefje met “wij kunnen nu doen met jouw geld wat wij willen, maar beloven je dat je bij het geld kunt zodra je het nodig acht”.

Dit alleen al, is denk ik iets dat veel mensen niet weten.

Banken verdienen goed aan jouw spaargeld

Maar ook het volgende: zodra jij geld stort bij een bank, gebruikt de bank jouw storting om leningen mee te financieren. In feite moet je het zo voor je zien: jij komt de bank binnenlopen en overhandigt jouw geld aan de bankier.

De bankier neemt het aan, voert wat gegevens in de computer, geeft je een printje met “dit heb je gestort en we beloven dat we het voor je bewaren en terugbetalen wanneer je wilt”. Vervolgens, zodra jij de deur uitloopt, draait de bankier zich om en gebruikt jouw geld om een lening te financieren voor de persoon die aan de andere kant van de balie staat.

En het mooie van dit alles is: jij, als storter, krijgt jaarlijks 0,01% rente over jouw zojuist gestorte geld. Als “bedankje”. De bank, echter, vraagt aan de lener van het geld een rente die vele malen hoger is.

Fractioneel Bankieren

Overigens is het al lang niet meer zo dat een bank slechts mag uitlenen wat hun klanten storten. Nee, ze mogen veel meer uitlenen dan wij met z’n allen storten. De ratio’s wijzigen nog wel eens en niemand weet het volgens mij precies, maar ga er voor het gemak even vanuit dat een bank van elke gestorte euro, tien euro mag maken.

Dit betekent dus, dat wanneer jij 1.000 euro stort, zij vervolgens voor 10.000 euro kunnen uitlenen aan mensen en bedrijven die hier hogere rentes voor betalen dan jij op jouw spaarrekening krijgt.

Dit heet fractioneel bankieren.

💰 Jij ontvangt dus 0,01% x €1.000 = 10 eurocent per jaar aan rente
💰 De bank maakt hier €10.000 van en ontvangt, in het geval van een persoonlijke lening, gemiddeld 6% = 600 euro per jaar aan rente

Elke keer dat jij stort bij de bank, is het dus kassa! Voor hen dan.

Dus, jij werkt hard voor je geld. Stort het bij de bank en krijgt in ruil hiervoor geen enkele compensatie, behalve de belofte dat ze het goed voor je zullen bewaren. Vervolgens verdient de bank, via een lening, aan het geld waar jij hard voor gewerkt hebt.

We houden deze praktijken zelf in stand

Eerlijk? Nee. Maar zo werkt het. En we doen er massaal aan mee. We blijven de banken vrolijk ons geld geven, in ruil voor een belofte tot terugbetaling. Veel meer dan dat, is het niet.

“It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”

~ Henry Ford

Ok, je kunt hier kwaad of teleurgesteld over zijn, maar daar heb je helemaal niets aan. Ik word er persoonlijk niet heel blij van, maar ik besef me heel goed dat de wereld nou eenmaal werkt zoals hij werkt.

Wat dan weer niet hoeft te betekenen dat je er zelf niets aan kunt doen. Je bent namelijk niet machteloos, als het om jouw spaargeld gaat. Jij kunt zelf beslissen wat je met jouw geld doet: sparen, uitgeven, uitlenen, investeren.

Nieuwe tijden, nieuwe mogelijkheden

En waar vroeger onze ouders nauwelijks mogelijkheden hadden om meer met hun geld te doen (ok, de spaarrente was ook hoger), is het in de huidige tijd bijna onmogelijk om met financiële oogkleppen op te lopen. Door technologie is de financiële wereld toegankelijker dan ooit.

Je kunt nu vanaf de bank, met een app op je telefoon al jouw bankzaken regelen. Of met één van de vele apps, beleggen in bedrijven en mee-profiteren van hun succes. Waar voorgaande generaties nog een hele berg papier moesten afleveren op een fysieke vestiging, hebben we nu alles binnen handbereik en hoeven we niemand meer te zien of te spreken.

Wist je dat de Millennials de eerste generatie zijn die verwachten het slechter te doen dan de vorige generatie?

We hebben toegang tot zoveel meer tools dan voorgaande generaties, maar het ontbreekt ons vaak aan de kennis. Of vertrouwen: in een nieuwe dienst of gewoon in onszelf. Als wij het spelletje beter willen leren spelen en er financieel op vooruit willen gaan, zullen we iets anders moeten doen dan onze ouders.

En dat brengt me terug op sparen.

De functie van een spaarrekening

Als sparen synoniem staat aan “geld op een spaarrekening bij de bank zetten”, dan wil ik niet sparen. Het levert immers niets op. Althans, dat is niet helemaal waar.

Waar een spaarrekening bij de bank HEEL geschikt voor kan zijn, is het aanleggen en aanhouden van een buffer. Spaarrekeningen bij de bank zijn verschrikkelijk slechte vermogensgroeiers, maar uitstekende “wat als” instrumenten. Of zoals ik mijn spaarbuffer noem: Life Happens!

Bij een spaarrekening kun je immers snel bij jouw geld. Je hoeft er niemand voor te bellen, je hoeft niets te verkopen of jezelf in moeilijke bochten te wringen. Geld op een spaarrekening is veilig, doordat je er altijd (tegenwoordig instant) bij kunt.

Maar meer dan dat is het niet. Althans, niet meer voor mij.

Ik gebruik een spaarrekening uitsluitend om geld te bewaren dat ik denk in het komende jaar écht nodig te hebben.

Is sparen zinloos?

Ok, dus als een spaarrekening je niet gaat helpen om jouw geld aan het werk te zetten voor een betere financiële toekomst; is sparen dan zinloos?

NEE! Wanneer je sparen niet synoniem maakt voor het hebben van een spaarrekening, dan gaat er (hoop ik) geleidelijk aan een wereld voor je open.

Sparen, voor mij, is het proces van het uitstellen van uitgaven en met dit geld passief inkomen ontvangen, voor de nabije toekomst.

“Is dit dan niet gelijk aan besparen?”. Niet helemaal. Besparen slaat op het niet uitgeven en dus overhouden van geld. Wanneer je ook echt iets met dat geld gaat doen, spreek ik zelf over sparen en investeren.

Sparen en investeren zie ik over het algemeen, als proces, niet gescheiden. Ik bespaar geld, hier wil ik meer geld van (laten) maken en als zodanig ga ik op zoek naar manieren om rente / rendement op dat geld te krijgen.

Om het voor mezelf makkelijk te houden, heb ik in mijn budget alleen nog de volgende verdeling staan: spaarrekeningen en investeringen.

Onder investeringen vallen:

 • Beleggen in aandelen
 • Obligaties
 • Edelmetalen
 • Crowdfunding en crowdlending
 • Crypto
 • Investeren in Startups
 • Sparen in nieuwe alternatieven

En juist die laatste categorie is er eentje die de afgelopen tijd mijn ogen heeft geopend. Want zodra ik loslaat dat sparen gelijk moet staan aan het hebben van een spaarrekening, dienen zich direct mogelijkheden aan om meer uit mijn spaargeld te halen.

Lees ook
👉🏻 Crowdfunding: alles dat je erover wilt weten

Op zoek naar nieuwe vormen van sparen

Nieuwe vormen van sparen en spaarrekeningen

Dus ben ik op zoek gegaan naar bedrijven en technologieën die allereerst het model van onze huidige banken kopiëren. Ja, ik weet het: dat is geen revolutie, maar meer evolutie. Maar toch: de banken hebben het vele honderden jaren goed kunnen gebruiken en zijn er inmiddels aardig bedreven in. Zonder dat wij, hun klanten, hier volledig van op de hoogte zijn.

Het probleem bij de bank is dus dat zij hun klanten, de spaarders in dit geval, niet tot nauwelijks compenseren. En dat jouw geld gebruikt wordt om te verdienen aan leningen e.d. De bank verdient dus aan je. Prima, dat is nou eenmaal zou.

De FinTech (r)evolutie

Maar, de vraag die ik mezelf heb gesteld:

Zijn er bedrijven, die het model van de banken kunnen kopiëren, maar waar wij als klant meer aan verdienen dan op een spaarrekening bij de bank?

En ja, die zijn er. De afgelopen jaren schieten de FinTech (Financial Technology) bedrijven als paddestoelen uit de grond. Doordat de kosten steeds verder teruggebracht kunnen worden door technologie. En de regels voor het omgaan en beheren van ons geld veranderen.

Hierdoor begeven steeds meer technologiebedrijven en startups zich op het terrein van de banken. En ontstaan er, onder andere, veel nieuwe online banken. Meer en meer bedrijven zien dus wel brood in het aanbieden van deze bancaire diensten, in ruil voor het beheren van ons geld.

Meer keus, meer concurrentie

Waar de traditionele banken voorheen dus het alleenrecht hadden op het beheren van ons geld, hebben wij nu veel keus. Dat biedt mogelijkheden en hoop!

Toch kan deze periode van technologische ontwikkelingen en transities (oud naar nieuw) voor veel verwarring zorgen. Men moet immers oude denkwijzen loslaten en zich openstellen voor verandering. En dat, verandering, daar zijn veel mensen niet goed in. Comfort zone, enzovoorts.

En, bijna vanzelfsprekend, zorgen al deze veranderingen er helaas ook voor dat er veel nieuwe voorstellen niet werken. Of diensten die lijken te werken, maar niet het beste met je voor hebben. Of waarbij de technologie zo buitenaards voor je voelt, dat je het gevoel krijgt er meer last van te hebben dan succes mee te boeken.

Experimenteren met nieuwe technologieën

Sparen via mobiele apps - zoals de Dharma wallet

En die situatie, die overgang en veranderingen, is waar ik me graag in begeef. Die fase tussen oud en nieuw. Waarin er veel gebouwd wordt, maar ook veel kapot gaat. Het is alsof je in een hotelkamer zit en ineens de loper in je handen gedrukt krijgt. “Ga maar eens kijken in andere kamers, maar pas op voor vallend puin”.

In mijn post over het hebben van Skin in the Game zei ik al dat ik persoonlijk veel leer van een nieuwe dienst of product, wanneer ik er een klein bedrag in investeer. En het op die manier uit kan testen. Ik heb gemerkt dat op deze manier iets uitproberen, veel beter voor mij werkt dan er slechts over te lezen.

Ergens geld in hebben zitten, zorgt er bij mij voor dat ik:

 • De functies kan uittesten in een echte situatie, met echt geld
 • Kritischer ben, met betrekking tot de risico’s (want ja, ik verlies niet graag geld)
 • Meer leer over de (samen)werking van technologie en geld

En daarom probeer ik veel dingen uit. Meestal met 50 of 100 euro. Soms met iets meer. Ik ben nog nooit, tijdens een van deze proefperiodes, al mijn geld kwijtgeraakt.

Maar zoals het een goede test betaamt, heb ik wel geld verloren. Ofwel omdat ik zelf wilde kijken wat de limieten waren van de gebruikservaring van een app, ofwel omdat de werking van een nieuwe dienst niet was zoals geadverteerd.

Dat hoort er voor mij bij en heb ik er graag voor over. Lesgeld, noem ik het maar.

Lees ook
👉🏻 Het positieve effect van “Skin in the Game”

Vier apps om meer rente op spaargeld te krijgen

Lekker lang verhaal en ik heb nog geen enkele suggestie genoemd om meer uit jouw spaargeld te halen. Ok, laat ik daar nu maar wat aan gaan doen, want anders zit je hier morgen nog.

Hieronder vind je de diensten die ik nu gebruik als alternatief voor het sparen op een spaarrekening. Mocht je mijn blog al een tijdje volgen, dan heb je ze waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Maar dan onder variërende categorieën en niet zozeer onder de noemer sparen.

Ik leg kort uit wat het is, wat ik ermee doe en hoeveel rente (of rendement) ik ermee verdien.

Hou wel in je hoofd dat het hierbij gaat om vormen van sparen. Niet om spaarrekeningen, zoals je die gewoonlijk kent. Sparen, niet spaarrekeningen!

1. Bondora – 6,75% rente

Bondora Gow & Grow - 6,75% rente op jouw spaargeld

Bondora is een platform in de crowdlending sector. Via een crowdfunding model financieren veel kleine investeerders, zoals jij en ik, de leningen van consumenten en bedrijven. Hun normale dienst levert je meer dan 14% rendement op, maar is niet waar ik zelf gebruik van maak.

Gow & Grow is de dienst van Bondora waar ik een heel klein deel van mijn spaargeld heb geparkeerd. Dit is een set and forget account. Wat wil zeggen dat zij met jouw geld in leningen investeren en jou daar een rente voor betalen.

Zij kunnen die rente van 6,75% geven, omdat ze zelf veel meer verdienen aan elke lening, dan wat zij jou uitbetalen. Net als de banken, houden zij dus veel voor zichzelf, maar met het verschil dat jij vele malen meer rente ontvangt dan bij een bank.

 • Waarom ik dit gebruik: ook bij Bondora Gow & Grow kan ik snel bij mijn geld. Ze maken gebruik van instant payments, wat betekent dat ik vaak binnen 5 seconden al het geld op mijn bankrekening heb staan.
 • Let op: door alle tumult rondom de huidige situatie met het virus, hanteren ze een partial withdrawal. Wat betekent dat grote opnames opgedeeld worden in dagelijkse overschrijvingen. Naar eigen zeggen doen ze dit, omdat ze hiermee voorkomen dat mensen in paniek massaal hun geld opnemen.
 • Rente: 6,75% per jaar
 • Betaling: elke dag wordt de rente bijgeschreven
 • Mobile App: ja
 • Hoeveel ik hier heb staan: €1.000
 • Jaarlijks passief inkomen: €65-68

👉🏻 Meer informatie vind je op de website van Bondora

2. Nexo – tot 10% rente

Nexo review

Nexo is een platform wat ontstaan is tijdens de opkomst van de crypto-trend. Ook zij verdienen hun boterham aan het uitlenen van geld dat mensen bij hen storten. Zie je al een trend? Uitlenen van geld is heel lucratief 😉

In tegenstelling tot Bondora, verkeert Nexo in de wereld van cryptocurrencies. Simpel gezegd: Nexo doet wat de banken doen, maar dan met crypto. Mensen die hun crypto niet willen verkopen, maar wel geld nodig hebben, kunnen een lening afsluiten bij Nexo.

In ruil voor die lening, storten ze crypto als onderpand. Dat onderpand vertegenwoordigd altijd een waarde die minimaal het dubbele is van het te lenen geldbedrag. Hierdoor blijft Nexo beschermd, doordat zij het onderpand kunnen liquideren wanneer een lener niet aan zijn betaalverplichting voldoet.

Nexo heeft spaar-accounts waar je 8% rente verdient op jouw gestorte euro’s (je kunt dit verhogen naar 10%, wanneer je ook Nexo tokens in jouw wallet hebt). Die euro’s worden gebruikt, zoals bij banken, om in leningen te voorzien. In ruil hiervoor ontvangt Nexo zo’n 16%+ rente, welke ze voor een deel vergoeden aan hun spaarders.

 • Waarom ik dit gebruik: Ook Nexo heeft een overzichtelijke app, waarmee ik binnen een dag over mijn geld kan beschikken. Ik heb inmiddels al meer dan 10 keer geld gestort en opgenomen en het duurde nooit langer dan 24 uur, voordat het op mijn bankrekening stond.
 • Rente: 8-10% per jaar
 • Betaling: elke dag wordt de rente bijgeschreven
 • Mobile App: ja
 • Hoeveel ik hier heb staan: €1.000 tot €2.000
 • Jaarlijks passief inkomen: €80-200

👉🏻 Meer over mijn ervaringen hiermee lees je in mijn uitgebreide Nexo review

3. Celsius Network – tot 12% rente

Celsius Network

En dan de versie van sparen, die wellicht de meeste out-of-the-box denkwijze vergt om te begrijpen. Maar wel eentje waar ik zelf het meest enthousiast over ben. Celsius Network is een bedrijf wat net als Nexo opereert in de crypto-wereld.

Hun slogan is “Unbank Yourself” en ze bieden een wallet (app) aan waarmee je digitaal geld kunt storten en hier hoge rente over ontvangt. En ja, dit klinkt echt alsof ik hevig gedronken heb, waarschijnlijk. In het kort: jij kunt jouw euro’s omzetten in digitale dollars. Die digitale dollars kun je storten in de Celsius app.

Celsius leent jouw gestorte geld (heb je ‘m weer) uit aan grote bedrijven, zoals hedge funds, grote investeerders, beurzen (voor liquiditeit) etc. Voor die leningen ontvangt Celsius veel rente. Soms tot wel 16%. En van de rente die ze ontvangen, keren ze 80% uit aan de spaarders.

Ja, 80%! En dan nog zijn ze voldoende winstgevend om te groeien en hun team van bijna 100 werknemers uit te betalen. De oprichter Alex Mashinsky windt er geen doekjes om en heeft schijnbaar een enorme hekel aan banken. Maar, zegt hij zelf, hij heeft wel het model van de banken gekopieerd. Enige verschil? Dat de rente terecht komt bij de spaarders.

 • Waarom ik dit gebruik: Ik ben nieuwsgierig geraakt in de werking en nieuwe mogelijkheden van digitaal geld. En ik ben groot fan van de filosofie van en manier waarop Celsius Network zijn klanten van waarde voorziet. Ja, het is experimenteel terrein. Meer dan bovenstaande aanbieders. Maar de toekomst zal nou eenmaal minder van hetzelfde zijn en ons juist nieuwe manieren geven om meer met ons geld te kunnen doen.
 • Rente: 8% tot 12% per jaar
 • Betaling: elke week wordt de rente bijgeschreven
 • Mobile App: ja
 • Hoeveel ik hier heb staan: €1.000 tot €2.000
 • Jaarlijks passief inkomen: €80-240

👉🏻 Meer over mijn ervaringen hiermee lees je in mijn uitgebreide Celsius Network review

Rendement na 5 of 10 jaar

Natuurlijk gaat het hier om nieuwe diensten en ik heb geen idee of ze in deze vorm, over zoveel jaren nog bestaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer er eentje omvalt, er een ander z’n plaats in zal nemen. Zoals dat gaat, zolang er geld te verdienen valt.

Om je een idee te geven wat het effect van deze spaarrentes is, hieronder een voorbeeld. We sparen elk jaar 1.000 euro, tegen verschillende rentes:

Een spaarrekening (rode lijn) is – wat mij betreft – niet langer geschikt om lang geld op te bewaren. De inflatie (zwarte stippellijn), die ik op een gemiddelde van 2% heb gezet, zorgt automatisch voor minder koopkracht. En zolang de spaarrente op een spaarrekening hieronder ligt, ga je er dus feitelijk op achteruit.

Het verschil hierboven, is niet bedoeld om je aan te geven met welke rente je het beste kunt sparen. Hoe hoger de rente, hoe meer risico – doorgaans. En sparen, ook in deze alternatieve vorm, zul je waarschijnlijk ook niet voor tien jaar of langer doen.

Maar als er ook maar iets is, dat je minimaal uit deze grafiek kunt halen: door elk jaar keurig 1.000 euro op een spaarrekening te zetten, heb je na 10 jaar (met de huidige rente van 0,01%) maar liefst 6 euro verdiend.

En daarom is wat mij betreft een spaarrekening niet geschikt voor vermogensgroei. Maar sparen weer wel! Volg je me nog? 😉

Risico’s

Bij het evalueren van alle bovenstaande aanbieders die ik nu aan het testen ben, met gemiddeld €1.000 per platform, dien je er rekening mee te houden dat het geen spaarrekeningen zijn.

En dus ook niet dezelfde veiligheid bieden als het hebben van een spaarrekening. De risico’s van een spaarrekening bij de bank zijn beperkt:

 • Door de lage rente, verlies je elk jaar koopkracht en wordt jouw geld dus vanzelf minder waard op een spaarrekening.
 • Wanneer de bank failliet gaat, is jouw spaargeld tot €100.000 gewaarborgd door het depositogarantiestelsel.
 • Er bestaat altijd een kleine kans dat, in het geval van het omvallen van een bank, een deel van jouw spaargeld gebruikt wordt om die bank te redden (is in diverse landen al eens gebeurd). Dit noemen ze een bail in.

Maar over het algemeen geldt: een spaarrekening bij de bank is veilig.

En ook al zijn er allerlei mechanismes en verzekeringen die ervoor moeten zorgen dat jouw geld niet verloren gaat; toch hebben bovenstaande aanbieders van alternatieve vormen van sparen, gewoonweg een heel andere risico-profiel dan jouw bank.

En of je jouw bank, na het lezen van dit artikel, nu verafschuwt of gewoon iets minder leuk vindt: feit blijft, dat we met z’n allen de risico’s en opbrengsten tegen elkaar moeten blijven afwegen. En een spaarrekening zal dus daar voorlopig een onderdeel van blijven.

Waarom sparen en niet gewoon alles investeren?

Nu kun je misschien denken: als je dan toch risico’s neemt met dit soort vormen van sparen, waarom dan niet gewoonweg investeren? Hoe dit voor jou zit weet ik niet natuurlijk, maar voor mij is het een kwestie van nieuwe mogelijkheden uitproberen.

Iets uitproberen wat bij de nieuwe tijd hoort. Daarbij: investeren doe ik voor de lange-termijn. Ik maak er geen gewoonte van om, elke keer als ik geld nodig heb, investeringen te verkopen.

Daarom wil ik een deel van mijn geld niet in lange-termijn-investeringen hebben zitten, maar in spaarvormen waar ik binnen (zeer) korte tijd over kan beschikken. Je weet nooit.

Over het algemeen verdeel ik (nieuw) geld dat ik verdien, als volgt:

 • Geld dat ik de komende 12 maanden nodig denk te hebben, zet ik op een spaarrekening bij de bank.
 • Het geld dat ik later nodig denk te hebben, verdeel ik onder in 20% alternatieve vormen van sparen en 80% investeringen (indexfondsen etc).

Met het geld dat ik de komende 12 maanden nodig heb, wil ik zo weinig mogelijk risico lopen of wakker van hoeven liggen. De rest verdeel ik over alternatief sparen (medium termijn) en investeren (lange termijn).

Conclusie

De vraag die ik me dus doorgaans stel: “Hoe kan ik meer halen uit mijn spaargeld, zonder alle fijne eigenschappen van een spaarrekening op te moeten geven?”

Dit vergt dus een andere kijk op sparen. Sparen zit voor mij dus tussen een spaarrekening en een investering in. Een spaarrekening geeft me lage rente op de korte termijn, in ruil voor directe beschikbaarheid en veiligheid. Een investering geeft me vermogensgroei op de lange termijn, in ruil voor risico en het niet direct kunnen beschikken over het geïnvesteerde geld.

Sparen geeft me een hoger rendement op de middellange termijn, in ruil voor (vrijwel) directe beschikbaarheid en iets meer risico. De voorbeelden van bedrijven hierboven geven mij dit extra rendement op mijn spaargeld. In ruil hiervoor neem ik wat extra risico.

Overigens zijn er nog meer vormen van sparen en wellicht ken je er zelf ook nog een aantal (deel het in de reacties hieronder). Op het moment experimenteer ik met nog zo’n vijf apps die een alternatieve vorm van sparen bieden. En er zullen er, gezien de ontwikkelingen en explosie aan nieuwe startups, in de toekomst mogelijk nog vele volgen.

Maar hierover later meer. 😀

Lees ook:

1 Reactie

 1. mark
  21 augustus 2020 / 20:30

  Als u z’n uitspraak doet “ZIJ ZIJN WETTELIJK EIGENAAR VAN JOUW GELD” dan moet daar ook een link bij zodat dat te controleren is anders is het gebakken lucht!

  tot 100.000 euro is je geld gegarandeerd en ja daar boven kan je je geld kwijt zijn bij een faillissement van je bank
  let ook op dat meerdere partijen gezamenlijk 1 bankvergunning kunnen gebruiken dan is dus alles samen tot 100.000 euro gedekt1

  dit betekent echter niet dat jouw geld hun geld is geworden! wel dat je het boven een ton kwijt kan zijn! en das anders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.