De Lockdown Spaar Challenge 2020

Lockdown spaar challenge

Bijgewerkt op 11 mei 2020

De horeca is dicht, festivals zijn afgeblazen en als het goed is zit iedereen zo’n beetje thuis. We laten dus massaal even onze natjes en droogjes links liggen (of eten en drinken ons thuis juist helemaal scheel). Als het goed is geef je dus minder geld uit tijdens deze periode en lukt het je om dat geld te (be)sparen. Toch? Niet? Tijd voor een spaar challenge!

Hét moment om wat extra geld te sparen

Ik hoor overal om mij heen mensen die in grote getale naar de bouwmarkten trekken om aan hun huis of tuin te klussen. Of online nieuwe spullen te kopen, omdat ze nu toch geld overhouden.

Maar is het niet gek, dat we dit geld alsnog opmaken? Geld dat we “noodgedwongen” niet uit kunnen geven tijdens deze lockdown. En dus geld dat je in principe écht over zou moeten kunnen houden?

Dit is wat mij betreft DE tijd om wat extra spaarbuffers op te bouwen. Maar veel mensen beseffen zich wellicht niet bewust hoeveel zij in deze maanden, door de lockdown, over kunnen houden. Ze geven het namelijk net zo gemakkelijk uit aan andere zaken dan normaal.

Even geen wekelijks biertje in de kroeg met je maten of veel te dure avocado-toast-lunch met je vriendinnen: je zou nu toch écht geld over moeten houden aan het einde van de maand.

Om op een speelse manier deze besparingen toch bewust te maken, kun je nu een “Lockdown Spaar Challenge” doen.

Zo werkt de Lockdown Spaar Challenge:

 • Reken uit of schat in hoeveel je in een normale maand uitgeeft aan alles dat nu niet kan
 • Restaurants, avondjes uit, voetbalwedstrijden, bioscoop, terrasjes, festivals etc
 • Deel dat maandbedrag door 30 dagen en schrijf dit op. Dit is het bedrag dat je dagelijks opzij gaat leggen

Tip: heb je bij jouw bank de mogelijkheid om een spaarpotje aan te maken, doe dit dan. Hierdoor kun je direct het geld dagelijks overschrijven naar jouw spaarrekening en heb je aan het eind van de challenge een totaaloverzicht van je bespaarde geld.

Voorbeeld:
Je geeft normaal zo’n 300 euro uit per maand aan restaurants, terrasjes, bioscopen, festivals etc. Dan deel je die 300 euro nu door 30 dagen = 10 euro per dag.

Kruis zo lang de lockdown duurt, elke dag een vakje af en aan het eind van de lockdown heb je een mooi bedrag bij elkaar gespaard.

Doe het met een buddy

Nodig je vrienden en vriendinnen uit om mee te doen, zodat je elkaar gemotiveerd en op de hoogte kunt houden. En je hebt meteen een stok achter de deur om niet te cheaten!

14 Reacties

 1. Em
  1 mei 2020 / 10:04

  Hmm, de lockdown heeft me wel aan het denken gezet. Stel dat we allemaal zoveel mogelijk besparen. Dan gaan veel bedrijven failliet. Dan komen we in een situatie van grote werkloosheid en is besparen geen keuze meer, maar een noodzaak. Waar spaar je dan nog voor? Eerder stoppen met werken? En wat ga je dan doen met je tijd? Moeten we het niet een beetje leuk houden met elkaar? Persoonlijk vind ik klussen aan huis en tuin een hele fijne investering op dit moment.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   1 mei 2020 / 10:48

   Dat is zeker een mooie en relevante gedachte. Het is een goede tijd om meer bewust te gaan consumeren en buffers opbouwen. Als iedereen blijft spenderen om bedrijven levend te houden, ten koste van ieders eigen financiële plaatje, dan denk ik dat die bedrijven straks hoe dan ook geen kopers meer hebben.

   Ik wil daarom persoonlijk de echt noodzakelijke dingen nu meer lokaal gaan kopen, zodat we de kleine ondernemers wat meer steunen en wat minder de grote jongens. Die overleven het wel.

   • Vera
    23 mei 2020 / 13:26

    Als medewerker van “één van de grote jongens” kan ik je zeggen dat die het ook lastig hebben hoor. En in tegenstelling tot kleine ondernemers zijn er geen regelingen.
    Bewust consumeren sta ik dan weer wel helemaal achter. Mijn besparing deze maanden zit niet in uitgaan (onder de 50 euro per maand samen), benzine daarentegen scheelt me 200 euro per maand nu ik thuiswerk.

    • Meer Of Mynder
     Auteur
     23 mei 2020 / 13:30

     Benzine is hier ook iets waar wij nu veel op besparen. Moet wel af en toe even een rondje voor de accu 😉

 2. 29 april 2020 / 12:17

  Leuk bedacht! Hier besparen we sinds Corona vooral op benzinekosten vanwege het thuiswerken van mijn partner. Het boodschappenbudget neemt daarentegen wel toe omdat we dus voortaan samen thuis lunchen en dan vaak wat extra’s kopen en daarnaast ook wat meer snoepen nu we beide thuis zitten. Helaas houden we nu niet echt wat extra’s over vergeleken met hiervoor maar dat komt vooral omdat we een dochtertje hebben gekregen in deze Corona tijd dus wat we over houden van ons leuke dingen budget gaat nu wel aan noodzakelijke dingen voor haar op. Maar een goed moment om onze financiën weer eens even onder de loep te nemen!

 3. ria
  29 april 2020 / 11:42

  Nee ik hou geen geld over. Sterker nog ik spaar minder als anders. Reden ondersteuning lokale middenstand en boeren, gevolg geeft daar in verhouding meer geld uit voor eten. Andere reden ondersteunen van mensen die het minder breed hebben, door omstandigheden niets hebben en mensen die nu dieren opvangen van anderen maar geen geld hebben voor voer e.d.. Nee sparen is duidelijk minder. Dat komt wel weer helpen heeft nu iets meer voorrang.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   29 april 2020 / 11:46

   Wow, dat zijn hele mooie doelen, Ria! 🙏🏻

 4. 28 april 2020 / 19:59

  Ik ga eind van de maand weer mijn overzicht van inkomsten en uitgaven maken. Ik kan het daarna vergelijken met eerdere maanden. Ik houd een aparte post bij voor uitjes en vakanties dus vergelijken is eenvoudig. Ik ben niet meer gaan kopen dan anders, kleding zou ik dit jaar toch al niet kopen. De enige echte besparingen zijn volgens mij uit eten gaan (ik spreek graag af om te lunchen met vriendinnen) en af een toe een koffie buitenhuis én natuurlijk de kapper!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   29 april 2020 / 11:48

   Meten is weten! Oh en die kapper: daar bespaar ik nu ook op, maar ik weet wel dat een bezoekje het geld inmiddels wel waard is 😅

 5. Angelique
  28 april 2020 / 19:46

  Nu dat mijn twee pubers thuis zijn ben ik juist meer geld kwijt aan lekkers en voeding en om dat het geen straf moet worden normaal gesproken bestelen we of eten we een keer in de maand buiten de deur nu mag dat een keer per week dan wel bij thuis bezorgd kleding koopen we even niet ik heb wel voor allen bij een nieuwe bed gekocht stond toch al op de planning zou anders in de zomer vakantie gebeuren maar om dat ze nu toch thuis zijn er er al een hoop niet door gaat voor hun maar wat eerder gedaan

 6. 28 april 2020 / 11:04

  Ik ga in normale tijden maar een paar keer per jaar uit eten, maar om lokale ondernemers te steunen, streef ik er juist naar om nu wel regelmatig dingen lokaal te bestellen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 april 2020 / 11:36

   Ja, super! Doen wij idd ook hier in de buurt. Toch houden we deze maanden echt nog wel zo’n 50% over van ons “leuke dingen” budget.

 7. 28 april 2020 / 08:51

  Leuk idee! Ik ben bang dat de mensen die nu geld uitgeven omdat ze het overhouden gewoon alles blijven opmaken. Maar misschien geeft meedoen aan zo’n challenge wel een drive om te gaan sparen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   28 april 2020 / 11:37

   Al is er slechts één persoon die hierdoor wat extra gaat sparen, dan is de missie geslaagd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.