Crypto: Hype, flop of “The Next Big Thing”?

Wat is crypto?

Bijgewerkt op 27 mei 2020

Je hebt er vast wel eens over gehoord: Cryptocurrencies, Blockchain en Bitcoin. Met name Bitcoin is veel in het nieuws geweest vanaf 2017 en het leek ineens niet meer van de mainstream media weg te slaan.

Het leek in dat jaar wel alsof iedereen ineens “rijk” werd door geld in crypto te stoppen. Het kon niet op.

En toen crashte de hele boel en was het ineens over. Nou ja, over, veel mensen die op zoek waren naar snelle rijkdom waren meegezogen in de hype en waren op het verkeerde moment, om de verkeerde redenen ingestapt.

En dat heeft de hoop en interesse van velen doen afnemen.

Blockchain en cryptocurrencies, waarvan Bitcoin de bekendste is, hebben de potentie om het internet te veranderen. Op een manier waarop Social Media het internet veranderde toen Myspace, Facebook, Youtube, Twitter en Instagram populair werden.

Op een manier waarop online shoppen “een ding” werd door bedrijven als Amazon, Bol en Wehkamp. Maar zoals dat gaat met veel nieuwe technologieën en trends, weet niemand hoe en wanneer het zal aanslaan. 

Early Adopter zijn is niet natuurlijk

En instappen in een beginnende trend, zoals crypto, is voor velen niet natuurlijk. Het voelt vreemd, eng en wordt door de meerderheid van de bevolking weggelachen omdat ze geen “early adopters” zijn.

Verreweg de meeste mensen die verdiend hebben aan investeringen in bijvoorbeeld Amazon, Facebook, Uber en Netflix zijn pas laat ingestapt. Maar de mensen die er echt “rijk” mee zijn geworden, zagen deze trends al in een vroeg stadium aankomen.

Zij hebben het risico genomen om een van de eersten te zijn, tot ridicule van hun vrienden en collega’s. 

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win– Gandhi

Eigenlijk zou wat mij betreft hier nog een stuk tussen kunnen: “…then they join you…” Want zo werkt het. Je doet vaak pas ergens aan mee, als de mensen om je heen er ook aan mee doen en je overtuigd bent dat je niet kunt achterblijven.

Kijk maar naar Facebook. In 2007 had iedereen het over “waarom zou ik mensen laten weten wat ik aan het doen ben” en nu zie je iedereen elke dag hun leven delen met vrienden. Zelfs met compleet vreemden.

En wie kan zich nog herinneren dat er vaak op het nieuws winkelend publiek gevraagd werd of ze iets zagen in “online shoppen en thuis laten bezorgen”.

Nee, daar zagen ze niets in. Want, “mensen kunnen toch niets proberen/aanraken/ruiken via een plaatje? Nee, iedereen heeft gewoon een fysieke winkel nodig”.

Crypto: revolutie of flop?

Blockchain, Bitcoin en andere crypto. Een ding is zeker: het is OF een nieuwe revolutie die de komende 10 tot 20 jaar veel gaat veranderen hoe wij met het internet en digitale betalingen/bezittingen omgaan, of het loopt met een sisser af. 

Maar er is een kans dat dit heel groot wordt en we staan aan het begin van de adoptie-cyclus.

We zitten in een fase die vergelijkbaar is met de eerste jaren van de technologie die ons voor het eerst e-mails deed versturen naar elkaar in de jaren 90.

Of de eerste sms’jes die werden verstuurd met een mobiele telefoon. Of de eerste posts die werden gedaan op Facebook. 

Het punt is: we zijn vroeg / je bent niet te laat.

Vroeg zijn: Amazon, Apple en Netflix

Wie vroeg is, neemt risico’s. Maar plukt ook de vruchten als het succesvol blijkt te zijn. En je hoeft echt niet “all-in” te gaan om er een graantje van mee te pikken.

Om je een voorbeeld te geven: had je 100 euro gestopt in Amazon toen het in 1997 op de beurs kwam, dan zou dit nu zo’n 80.000 euro waard zijn. Of in datzelfde jaar 100 euro in Apple investeren, had je nu zo’n 30.000 euro opgeleverd.

En wist je bijvoorbeeld dat Netflix al sinds 2001 bestaat? En dat het pas de laatste jaren echt mainstream is geworden?

Had je toen het gokje genomen, dat films kijken via internet het nieuwe ding zou worden, met een investering van 100 euro, dan was dit nu 35.000 euro waard geweest.

Zelfs wanneer je “te laat” dacht te zijn voor Netflix 10 jaar later (in 2011), dan was die 100 euro nog steeds op dit moment 3.500 euro waard geweest (35x je geld terug).

Niet slecht voor een “gokje” toch?

Conclusie

Wat mij betreft zou iedereen zich dus niet af moeten vragen of hij/zij wel of niet moet investeren in deze nieuwe crypto trend.

De vraag die je jezelf moet stellen is: welk bedrag kan ik missen om een gokje te nemen? 50, 100 euro? De kosten van een avondje stappen of uit eten. Meer is het niet.

Begin met Bitcoin en verdiep je van daaruit in de wereld van de andere cryptovaluta en tokens.

Korte animatie-video over wat Bitcoin eigenlijk is

Meer artikelen over crypto:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.