Challenge: 30 dagen lang, elke dag iets wegdoen

Challenge: elke dag iets weg doen

Bijgewerkt op 30 april 2020

Ik ben zo’n typ dat heel onrustig kan worden van allerlei “dingen” om mee heen. Ik probeer dan ook zo weinig mogelijk spullen te kopen, want het voegt vaak meer onrust dan geluk toe in mijn leven.

Je kunt dit minimalisme noemen, maar ook zonder dat stickertje is het een levenswijze waar ik me in kan vinden. Ik vraag me dan ook vaak af, voordat ik iets koop: “heb ik dit echt nodig?”.

Ongemerkt spullen opsparen

En toch, ondanks dat ik er bewust mee om probeer te gaan, spaar ik ongemerkt heel wat spullen bij elkaar. Snoertjes, tijdschriften, pannen, potten, pennen etc. Dit gaat gewoon zo.

En daarom doe ik twee keer per jaar een challenge met mezelf. Een challenge, waarbij ik 30 dagen lang elke dag iets weg doe. Via de stort, marktplaats of door iets weg te geven aan iemand die er wel wat aan heeft.

En in het begin van zo’n challenge is het altijd een makkie. Er zijn altijd dingen die meer opvallen dan andere. Tijdschriften bijvoorbeeld. Of een paar schoenen dat ik alleen maar heb “voor het geval ik ooit nog een keer ga schilderen”.

Maar na een paar dagen wordt het echt een challenge. Dan kom je bij de “niet zo voor de hand liggende zaken”. USB kabels, pennen, keukengerei, kleding, badkamer artikelen etc.

Wat zo’n challenge voor mij betekent

Allereerst het meest voor de hand liggende: je ruimt op en hebt minder spullen om je heen. Mijn moeder zei vroeger altijd “opgeruimd huis, opgeruimd hoofd”. En dat voel ik letterlijk. Minder spullen om me heen, voelt als (adem)ruimte.

Ten tweede merk ik dat ik tijdens deze challenge, gaandeweg kritischer moet zijn over de spullen die ik wil houden en de spullen die ik echt weg wil doen. Hierdoor moet ik me echt elke keer de vraag stellen of hetgeen ik weg wil doen, nog wel een doel vertegenwoordigd in huis.

En dan het zeer waardevolle effect op mijn gewoontes. Door deze challenge meerdere keren per jaar te doen, merk ik dat ik minder spullen koop. Want ik weet dat ik er iets aan wil hebben, of het eindigt bij de volgende challenge in de prullenbak of bij iemand anders.

Mijn laatste challenge in detail

Zo zag het er de laatste keer uit:

 • Dag 1: Een fotolijstje
 • Dag 2: Een koffie mok met een gebroken oor
 • Dag 3: Een oude plank
 • Dag 4: Een weekendtas (verkocht via Marktplaats)
 • Dag 5: Nog een tas (via Marktplaats)
 • Dag 6: Paar oude schoenen
 • Dag 7: Oude afstandsbediening van de Apple TV
 • Dag 8: Een oude USB kabel
 • Dag 9: Een tijdschrift
 • Dag 10: Een boek
 • Dag 11: Nog een boek
 • Dag 12: Een toilettas
 • Dag 13: Een oude pollepel
 • Dag 14: Oude kaasschaaf (wat moet je met twee schaven? NK simultaan-schaven-met-hindernissen??)
 • Dag 15: Nog een paar schoenen
 • Dag 16: Buitenlands geld van verschillende reizen
 • Dag 17: Oplader van een oud scheerapparaat, terwijl ik een nieuwe heb
 • Dag 18: Het oude scheerapparaat
 • Dag 19: Een overhemd dat ik eigenlijk nooit meer aantrok
 • Dag 20: Een korte broek die niet meer past
 • Dag 21: Een snoertje van een iPhone die ik al lang niet meer heb
 • Dag 22: Een pen
 • Dag 23: Nog een USB kabel uit het jaar nul
 • Dag 24: Sleutel van een vorig huis
 • Dag 25: Oude sleutelhanger
 • Dag 26: USB stick van 2GB
 • Dag 27: Een oud kussen
 • Dag 28: Potje wax die al uitgedroogd was
 • Dag 29: Reserve-gordijn die ik al 3 jaar niet meer nodig had
 • Dag 30: Een oude multomap

Nog best een hoop spullen, op deze manier. En dan vraag ik me elke keer af: “hoe kan het toch dat ik alweer zoveel dingen heb die ik weg kan doen?”. Deels omdat je elke keer weer anders naar je spullen kijkt. Dus vaak mis ik tijdens een challenge alsnog zaken die ik weg zou kunnen doen.

En deels omdat het spullen zijn die in een lade, een doos of ergens in een kastje zitten waar ik niet elke dag last van heb. Zo voelt het niet snel alsof het in de weg ligt.

Een kwestie van gemak en uitstellen

Maar ongemerkt gooi ik toch veel spulletjes op van dat soort plekken, omdat ik het op dat moment makkelijker vind om er later over na te denken, dan op dat moment de beslissing te maken om het weg te doen.

En tsja, heb ik dan echt een challenge nodig of kan ik dit ook gewoon gaandeweg in het jaar doen? Tuurlijk, dat zou beter zijn. Maar het gebeurt gewoon niet.

Dus doormiddel van een challenge doe ik het toch en op deze manier creëer ik rust en ruimt het lekker op.

Doe jij van dit soort dingen om je huis op orde te houden of heb je andere manieren?

7 Reacties

 1. 6 maart 2020 / 11:09

  Ik heb wel het boek Opruimen gelezen van Marie Kondo en daardoor een aantal dingen opgeruimd. Maar op dit moment doe ik niet van dit soort acties. Geen tijd en ruimte voel ik er voor.

 2. Ikkelien
  5 maart 2020 / 11:37

  Ik heb een paar jaar geleden mee gedaan aan de januari challenge. Op 1 januari doe je 1 ding weg, op 2 januari 2 dingen enz. Ik ben toen het hele huis doorgeweest en heb echt heel veel weggedaan.
  Sindsdien liggen achter de schuifdeuren op zolder alleen dingen die we willen houden zoals koffers, spullen van de kinderen enz. Daar hoef ik niet meer te kijken.
  Af en toe loop ik een rondje langs alle kamers, kasten en lades en gooi/geef dan tóch weer dingen weg. Gewoon omdat je anders naar je spullen gaat kijken. We hebben bv een massagetafel die tot nu toe alle opruimrondes overleeft heeft; dit weekend gaat hij dan toch echt de deur uit omdat hij al zeker 5 jaar niet gebruikt is.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   5 maart 2020 / 11:45

   Een massagetafel 😁 Die ben ik hier nog niet tegengekomen, Ikkelien!

 3. 5 maart 2020 / 11:23

  Ja, ik ben ook al meerdere jaren aan het minimaliseren. Elke keer gaan er toch weer extra dingen weg. Zo wordt het steeds rustiger om me heen en houd ik alleen de spullen over die ik gebruik. Ik word er blij van!

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   5 maart 2020 / 11:45

   Ik ook, Tom. Minder ballast!

 4. 5 maart 2020 / 07:58

  Wij (lees: mijn vriendin) hebben elk jaar voorjaarsschoonmaak. Dan wordt ik ook uitgedaagd in het wel of niet houden van spullen. Elk jaar gaat er dus echt wel vuilniszakken troep weg. Elke keer andere dingen, want het wijzigt wat je belangrijk of handig vindt.
  Over die kaasschaaf: laatst greep ik mis omdat er een in de vaatwasser zat! Daarvan wil ik er dus wél twee. Voor die ene keer per jaar.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   5 maart 2020 / 08:07

   😂😂😂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.