BUX Zero Review: commissievrij beleggen in aandelen

BUX Zero review 2020

Bijgewerkt op

Wanneer je wilt gaan beleggen of al een tijdje bezig bent, heb je de keuze uit diverse platformen en zogeheten “brokers”. Een van mijn favoriete brokers hiervoor, is DEGIRO. Hier beleg ik al jaren. Maar de laatste maanden ben ik ook een relatief nieuwe speler aan het uitproberen: BUX Zero.

Over BUX Zero

BUX Zero is onderdeel van BUX: een Nederlandse tech-speler die is opgericht in 2014, door Nick Bortot, die voorheen bij Binckbank zat. BUX heeft z’n handelsplatform opgebouwd via een smartphone app (iOS en Android) en maakt hierdoor geen gebruik van een web-versie, zoals wel het geval is bij veel andere platformen.

In september 2019 ging hierna het nieuwe handelsplatform van BUX online, genaamd “BUX Zero”. Zero, omdat je via deze app “gratis” kunt handelen in aandelen. Nu is het niet zo dat aandelen hier dus geen geld kosten, maar ze rekenen geen commissiekosten. Inmiddels hebben al meer dan 25.000 beleggers zich aangemeld bij BUX Zero.

“The world of finance has long been an overwhelming place for the average person. Many people, put off by the complicated jargon and complex investment strategies, have chosen to ignore the need to invest altogether. BUX Zero will offer a more welcoming experience through an easy-to-navigate app where exploring investments and your performance are effortless.”

Nick Bortot

BUX Oprichter & CEO

Bij vrijwel alle spelers (uitzonderingen daargelaten) op de markt betaal je kosten voor het verkopen en aankopen van aandelen. Bij BUX Zero dus niet. Je bent hierdoor dus alleen de kosten van het aandeel zelf kwijt.

De beleggingsdiensten via BUX Zero worden tevens gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Voordelig voor kleine beleggers

Dit is allereerst voornamelijk voordelig voor kleine en beginnende beleggers. Omdat deze groep vaak niet veel te besteden heeft, zullen hun beleggingen dan ook geen grote omvang hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld elke maand slechts 50 euro kunt beleggen, en de commissiekosten per aankoop liggen tussen de 1-10 euro, dan ben je dus elke maand relatief veel geld kwijt voor jouw aankopen.

Bij BUX Zero is dat dus gratis: je kunt in- en uitstappen zonder extra kosten. En dit kan je al snel heel wat besparen.

Voorbeeld
Je besluit te gaan beleggen en hebt hiervoor maandelijks 50 euro te besteden. Stel dat de commissie per transactie/aankoop ligt op een €1,50, dan zou je jaarlijks voor die aankopen al 12 x 1,50 = 18 euro kwijt zijn aan kosten. En aangezien je in een jaar slechts 12 x 50 = 600 euro te besteden hebt, “vreten” die kosten maar liefst 3% van je winst op.

En in dit voorbeeld gaat het om een jaar aan kosten. Wie belegt, doet dit vaak voor de lange-termijn. Dus tel hierbij tientalle jaren op en je zit zomaar aan honderden euro’s kosten.

De BUX Zero app

De app zelf is super eenvoudig om te gebruiken. Je maakt geld over naar jouw account en vervolgens kun je met een druk op de knop aandelen kopen, zonder commissie.

Persoonlijk merk ik vooral de eenvoud op in de app. Weinig poespas, clean en echt gericht op gemak. Dit wil dan ook zeggen, dat er weinig tot geen tools in de app zitten om uitgebreide analyses te maken. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de eenvoud. En daar is BUX Zero erg sterk in, wat mij betreft.

In de app zie je grafiekjes, prijzen, overzichten en kun je jouw eigen “watch list” aanmaken. Voor wanneer je aandelen op het oog hebt, maar nog even niet kunt aankopen.

In één duidelijk overzicht op je homescreen vind je er:

  • Jouw portfolio
  • Watch list (favorieten)
  • Stijgers & Dalers
  • Aandelen onderverdeeld in categorien
  • Een inbox

Enkele voorbeeld van categorieën zijn:

  • Automotive, met o.a. BMW, Tesla, Volkswagen
  • Communicatie, met o.a. KPN en T-Mobile
  • Consument, met o.a. Ahold, Adidas en Coca-Cola
  • Energie, met o.a. Shell, E.ON en Fugro
  • Financieel, met o.a. ABN AMRO, Aegon en ING
  • Reizen, met o.a. American Airlines, Expedia en Lufthansa
  • Technologie, met o.a. Apple, Dropbox en Uber

Nadelen van BUX Zero

Altijd! Ook bij BUX Zero. Ondanks dat je nu nog gratis (dus: zonder commissie) kunt beleggen in aandelen, gaat dit in de loop van dit jaar wel iets veranderen. Dat betekent dat, om gratis te kunnen blijven handelen, je straks de keuze hebt tussen:

  • Een “basic order”: hierdoor blijf je gratis aankopen, maar betekent het dat je op het moment van aankoop, niet exact de prijs tot op de cent kunt bepalen. Het systeem doet dit voor je, op basis van de slotkoers van het aandeel op die dag. Wil je het wel zelf bepalen, dan betaal je transactiekosten.
  • Een abonnement: Wanneer je een abonnement afsluit bij BUX Zero (vergelijkbaar met de kosten voor Spotify), dan kun je nog altijd commissie-loos zo veel als je wilt traden.

Update 12 mei 2020

BUX heeft via een e-mail aan beleggers laten weten dat ze vanaf 1 juni 2020 €1,00 in rekening gaan brengen voor limietorders van Europese aandelen. Marktorders en alle ordertypen van Amerikaanse aandelen blijven voorlopig nog commissievrij.

In het derde kwartaal van dit jaar zullen ze de nieuwe Basic Order gaan uitrollen en zal vanaf dat moment dit type order de enige gratis variant zijn. Meer informatie over deze tarieven vind je op de website van BUX.

Het is duidelijk: er moet ook aan verdiend worden natuurlijk. En dat snap ik. Ik sluit me ook liever bij een platform aan dat een visie heeft op hoe het straks gaat overleven, dan dat ik volledig gratis iets krijg van een platform dat straks niet meer bestaat.

Nu nog een beperkt aanbod van aandelen

Tot op heden is het alleen mogelijk om in de BUX Zero app in een selectie van Europese en Amerikaanse aandelen te handelen. Het betreft voor deze markten wel een ruim aanbod in populaire bedrijven, zoals: Shell, Ahold, KPN, ABN Amro, ING, Apple, Pinterest, Disney, Tesla, Netflix en Facebook.

Beleggen in Amerikaanse aandelen met BUX Zero

Veel andere beurzen zijn helaas nog niet vertegenwoordigd. Wel komen er steeds meer bij. Toch zou ik ook meer Aziatische beurzen willen zien in de app. Al is het de vraag of de beginnende belegger hier iets aan heeft. Die zal vaak al genoeg hebben aan de beurzen in de VS en dichter bij huis: de Amsterdamse AEX.

Ook kun je tot op heden nog niet beleggen in ETF’s / aandelen-trackers. Iets om wel even rekening mee te houden. Het gaat dus om beleggen in aandelen van individuele bedrijven.

Maak via Tikkie geld over naar jouw BUX Zero account

Inboeken van geld via Tikkie

Recentelijk heeft BUX Zero de optie beschikbaar gesteld om via Tikkie direct geld over te maken naar jouw beleggings-account in de app. Super snel staat je geld er dus vanaf nu in.

Dat is handig, want zodoende kun je binnen een paar minuten al nieuwe beleggingen doen en hoef je zodoende dus geen (werk)dagen meer te wachten tot je geld beschikbaar is.

Niet te verwarren met BUX X

Let op dat het hier gaat om BUX Zero, wat een ander platform en product is dan BUX X. Beiden zijn producten en apps van BUX, maar er zit wel degelijk een verschil tussen het product “Zero” en “X”.

Let dus goed op dat je de goede app download, want BUX X zou ik zelf niet gebruiken of willen aanraden.

BUX Zero - beleggen met je smartphone

Gratis aandeel t.w.v. maximaal €200

Ieder die een nieuw account aanmaakt bij BUX Zero, krijgt een gratis aandeel cadeau. BUX kiest random welk aandeel dit is, maar dit kan een aandeel zijn van maar liefst maximaal €200. Maar ook een aandeel BAM of KPN, welke een paar euro zijn. Toch leuk!

Hoe krijg je die bonus? 

  1. Gebruik deze link om gratis jouw account aan te maken
  2. Je komt dan op de website van BUX, waar je vervolgens de app kunt downloaden en jouw aanmelding kunt voltooien
  3. Zodra je goedgekeurd bent, krijg je een gratis aandeel van BUX Zero – deze zie je vanzelf in de app verschijnen

Conclusie

Ik gebruik BUX Zero nu een tijdje en ik vind de app echt heel fijn werken. Inboeken van geld is binnen een paar minuten geregeld en alles is mooi, modern, minimalistisch en overzichtelijk weergegeven.

En zodra de Amerikaanse aandelen beschikbaar zijn, heb je een ruime selectie aan populaire aandelen binnen handbereik.

Wel mis ik nog de mogelijkheid om in ETF’s te beleggen. Dat zou mijn puntje van kritiek zijn. Verder, gewoon even proberen.

Aanmelden is gratis, je krijgt een aandeel cadeau en je belegt ook nog eens zonder commissie in jouw favoriete aandelen. Het wijst zich verder allemaal vanzelf.


Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze website betreft mijn persoonlijke ervaringen en hersenspinsels. Dit is niet bedoeld als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Bij twijfel, raadpleeg een financieel adviseur. Deze website bevat referral-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

BUX Zero

8.7

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Keuze & Selectie

6.0/10

Design & Gebruik

10.0/10

Plus

  • Geen commissie
  • Mooie en gebruiksvriendelijke app
  • Geschikt voor beginnende beleggers

Min

  • Nog geen ETF's
  • Even wachten op meer keuze in aandelen
  • Ander verdienmodel later dit jaar

12 Reacties

  1. 9 juni 2020 / 14:23

    Bedankt voor de uitleg. Ik ben benieuwd naar de voorwaarden in de toekomst.

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      9 juni 2020 / 14:54

      Ik ook Joris. En graag gedaan! 🙏🏻

  2. 31 mei 2020 / 10:42

    Ik heb mijzelf via jouw link aangemeld en mijn account is goedgekeurd. Het is vandaag geen werkdag, zou dat de reden zijn dat ik nu (nog) geen gratis aandeel heb gekregen? Ik heb al wel geld gestort in de Bux Zero app. Ik ben benieuwd en alvast bedankt voor je reactie.

    Groeten,

    De GeldHamster

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      31 mei 2020 / 11:24

      Hey Geldhamster. Klopt ja. Ze keren de gratis aandelen op ma-vr uit. Dus komt goed!

      • 4 juni 2020 / 12:31

        Ik heb het aandeel ontvangen, bedankt voor je reactie. M’n account had ik op een zondag aangemaakt en de volgende dag kreeg ik het aandeel in de ochtend. Een aandeel van ‘Fugro’ :-)!

        • Meer Of Mynder
          Auteur
          4 juni 2020 / 12:45

          Super! Veel plezier ermee 🙂

  3. 29 mei 2020 / 23:10

    De applicatie BUX X is wel handig voor erbij. De grafieken zijn gerichter en er kunnen meldingen ingeschakeld worden. Ook zitten er handige tools tussen en wordt je goed op de hoogte gebracht door de community. Wil je geld verdienen en makkelijk handelen dan is BUX zero geweldig. Voor mij de nadelen: De limiet orders verlopen na een handelsdag. De grafieken zijn te minimalistisch.

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      4 juni 2020 / 12:46

      Voor de grafieken gebruik ik zelf de mobiele versie van Tradingview. DIe is heel gedetailleerd en de basic versie is gratis.

  4. SB
    24 februari 2020 / 13:32

    Dank je wel voor je review.
    Heb me via jouw link aangemeld voor een account en heb inmiddels 1 TomTom aandeel van Bux Zero ontvangen.

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      24 februari 2020 / 13:36

      Dank je SB! Ik heb dankzij jouw aanmelding een aandeel KPN erbij 🙏🏻

  5. 14 februari 2020 / 00:58

    Weet je ook iets over of de spread groot is of dat ze hoge valutakosten rekenen? Die kunnen nog wel eens geniepige verborgen kosten met zich meebrengen.

    • Meer Of Mynder
      Auteur
      14 februari 2020 / 08:41

      Nog geen concreet antwoord op kunnen vinden, qua spreads. Heb wel een beetje vergeleken met actieve prijzen in Tradingview en DEGIRO, maar moeilijk te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *