BUX Zero Review: commissievrij beleggen in aandelen

BUX Zero Review: commissievrij beleggen in aandelen

Wanneer je wilt gaan beleggen of al een tijdje bezig bent, heb je de keuze uit diverse platformen en zogeheten “brokers”. Een van mijn favoriete brokers hiervoor, is DEGIRO. Hier beleg ik al jaren. Maar de laatste maanden ben ik ook een relatief nieuwe speler aan het uitproberen: BUX Zero.

Over BUX Zero

BUX Zero is onderdeel van BUX: een Nederlandse tech-speler die is opgericht in 2014, door Nick Bortot, die voorheen bij Binckbank zat. BUX heeft z’n handelsplatform opgebouwd via een smartphone app (iOS en Android) en maakt hierdoor geen gebruik van een web-versie, zoals wel het geval is bij veel andere platformen.

In september 2019 ging hierna het nieuwe handelsplatform van BUX online, genaamd “BUX Zero”. Zero, omdat je via deze app “gratis” kunt handelen in aandelen. Nu is het niet zo dat aandelen hier dus geen geld kosten, maar ze rekenen geen commissiekosten. Inmiddels hebben al meer dan 25.000 beleggers zich aangemeld bij BUX Zero.

“The world of finance has long been an overwhelming place for the average person. Many people, put off by the complicated jargon and complex investment strategies, have chosen to ignore the need to invest altogether. BUX Zero will offer a more welcoming experience through an easy-to-navigate app where exploring investments and your performance are effortless.”

Nick Bortot

BUX Oprichter & CEO

Bij vrijwel alle spelers (uitzonderingen daargelaten) op de markt betaal je kosten voor het verkopen en aankopen van aandelen. Bij BUX Zero dus niet. Je bent hierdoor dus alleen de kosten van het aandeel zelf kwijt.

De beleggingsdiensten via BUX Zero worden tevens gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Voordelig voor kleine beleggers

Dit is allereerst voornamelijk voordelig voor kleine en beginnende beleggers. Omdat deze groep vaak niet veel te besteden heeft, zullen hun beleggingen dan ook geen grote omvang hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld elke maand slechts 50 euro kunt beleggen, en de commissiekosten per aankoop liggen tussen de 1-10 euro, dan ben je dus elke maand relatief veel geld kwijt voor jouw aankopen.

Bij BUX Zero is dat dus gratis: je kunt in- en uitstappen zonder extra kosten. En dit kan je al snel heel wat besparen.

Voorbeeld
Je besluit te gaan beleggen en hebt hiervoor maandelijks 50 euro te besteden. Stel dat de commissie per transactie/aankoop ligt op een €1,50, dan zou je jaarlijks voor die aankopen al 12 x 1,50 = 18 euro kwijt zijn aan kosten. En aangezien je in een jaar slechts 12 x 50 = 600 euro te besteden hebt, “vreten” die kosten maar liefst 3% van je winst op.

En in dit voorbeeld gaat het om een jaar aan kosten. Wie belegt, doet dit vaak voor de lange-termijn. Dus tel hierbij tientalle jaren op en je zit zomaar aan honderden euro’s kosten.

De BUX Zero app

De app zelf is super eenvoudig om te gebruiken. Je maakt geld over naar jouw account en vervolgens kun je met een druk op de knop aandelen kopen, zonder commissie.

Persoonlijk merk ik vooral de eenvoud op in de app. Weinig poespas, clean en echt gericht op gemak. Dit wil dan ook zeggen, dat er weinig tot geen tools in de app zitten om uitgebreide analyses te maken. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de eenvoud. En daar is BUX Zero erg sterk in, wat mij betreft.

In de app zie je grafiekjes, prijzen, overzichten en kun je jouw eigen “watch list” aanmaken. Voor wanneer je aandelen op het oog hebt, maar nog even niet kunt aankopen.

In één duidelijk overzicht op je homescreen vind je er:

 • Jouw portfolio
 • Watch list (favorieten)
 • Stijgers & Dalers
 • Aandelen onderverdeeld in categorien
 • Een inbox

Enkele voorbeeld van categorieën zijn:

 • Automotive, met o.a. BMW, Tesla, Volkswagen
 • Communicatie, met o.a. KPN en T-Mobile
 • Consument, met o.a. Ahold, Adidas en Coca-Cola
 • Energie, met o.a. Shell, E.ON en Fugro
 • Financieel, met o.a. ABN AMRO, Aegon en ING
 • Reizen, met o.a. American Airlines, Expedia en Lufthansa
 • Technologie, met o.a. Apple, Dropbox en Uber

Zitten er dan ook nadelen aan?

Altijd! Ook bij BUX Zero. Ondanks dat je nu nog gratis (dus: zonder commissie) kunt beleggen in aandelen, gaat dit in de loop van dit jaar wel iets veranderen. Dat betekent dat, om gratis te kunnen blijven handelen, je straks de keuze hebt tussen:

 • Een “basic order”: hierdoor blijf je gratis aankopen, maar betekent het dat je op het moment van aankoop, niet exact de prijs tot op de cent kunt bepalen. Het systeem doet dit voor je, op basis van de slotkoers van het aandeel op die dag. Wil je het wel zelf bepalen, dan betaal je transactiekosten.
 • Een abonnement: Wanneer je een abonnement afsluit bij BUX Zero (vergelijkbaar met de kosten voor Spotify), dan kun je nog altijd commissie-loos zo veel als je wilt traden.

Tot april 2020 is BUX Zero nog even gratis voor iedereen. Straks nog steeds gratis, voor wie geen behoefte heeft aan precieze handels-voorkeuren. En via een abonnement, voor wie echt los wil gaan.

In een artikel van het NRC van 03 januari 2020:
“Of de uitoefening van de order aan het eind van de dag wel een goede prijs oplevert? Als je voor een termijn van vijf tot vijftien jaar belegt, dan maakt timing niet zoveel uit”, stelt oprichter Nick Bortot.

Hij verwacht op termijn met die niet-gratis transacties zijn geld te kunnen verdienen, naast een abonnementsmodel van minder dan een tientje per maand. „We werken bovendien heel goedkoop, omdat we ons eigen systeem hebben gebouwd.”

Het is duidelijk: er moet ook aan verdiend worden natuurlijk. En dat snap ik. Ik sluit me ook liever bij een platform aan dat een visie heeft op hoe het straks gaat overleven, dan dat ik volledig gratis iets krijg van een platform dat straks niet meer bestaat.

Beperkt aanbod van aandelen

Tot op heden is het alleen mogelijk om in de BUX Zero app in een selectie van zo’n 100 Europese aandelen te handelen. Binnenkort kun je ook in diverse Amerikaanse aandelen handelen, zoals: Apple, Pinterest, Disney, Tesla, Netflix en Facebook.

Je kunt deze Amerikaanse aandelen nu al zien in de BUX Zero app en zodra het mogelijk wordt om hierin te handelen, zul je hiervan een bericht krijgen. (tip: dus maak alvast gratis jouw account aan)

Ook kun je tot op heden nog niet beleggen in ETF’s / aandelen-trackers. Iets om wel even rekening mee te houden. Het gaat dus om beleggen in aandelen van individuele bedrijven.

Niet te verwarren met BUX X

Let op dat het hier gaat om BUX Zero, wat een ander platform en product is dan “BUX X”. Beiden producten en apps van BUX, maar er zit wel degelijk een verschil tussen het product “Zero” en “X”.

Let dus goed op dat je de goede app download, want BUX X zou ik zelf niet gebruiken of aanraden.

Gratis aandeel t.w.v. maximaal €200

Ieder die een nieuw account aanmaakt bij BUX Zero, krijgt een gratis aandeel cadeau. BUX kiest random welk aandeel dit is, maar dit kan een aandeel zijn van maar liefst maximaal €200. Zelf heb ik nu aandelen ontvangen van gemiddeld €10 tot €20. Toch leuk!

Hoe werkt het

 1. Gebruik deze link om gratis jouw account aan te maken
 2. Je komt dan op de website van BUX, waar je vervolgens de app kunt downloaden en jouw aanmelding kunt voltooien
 3. Zodra je goedgekeurd bent, krijg je een gratis aandeel t.w.v. max. €200 van BUX Zero – deze zie je vanzelf in de app verschijnen

Aanmelden is gratis, je krijgt een gratis aandeel en je belegt ook nog eens zonder commissie in jouw favoriete aandelen. Give it a go!


Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

BUX Zero

8.7

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Keuze & Selectie

6.0/10

Design & Gebruik

10.0/10

Plus

 • Geen commissie
 • Mooie en gebruiksvriendelijke app
 • Geschikt voor beginnende beleggers
 • Gratis aandeel van max €200

Min

 • Nog geen ETF's
 • Even wachten op meer keuze in aandelen
 • Ander verdienmodel later dit jaar

4 Reacties

 1. SB
  24 februari 2020 / 13:32

  Dank je wel voor je review.
  Heb me via jouw link aangemeld voor een account en heb inmiddels 1 TomTom aandeel van Bux Zero ontvangen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   24 februari 2020 / 13:36

   Dank je SB! Ik heb dankzij jouw aanmelding een aandeel KPN erbij 🙏🏻

 2. 14 februari 2020 / 00:58

  Weet je ook iets over of de spread groot is of dat ze hoge valutakosten rekenen? Die kunnen nog wel eens geniepige verborgen kosten met zich meebrengen.

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   14 februari 2020 / 08:41

   Nog geen concreet antwoord op kunnen vinden, qua spreads. Heb wel een beetje vergeleken met actieve prijzen in Tradingview en DEGIRO, maar moeilijk te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium