Bitcoin kopen: hoe en waar begin je?

Bitcoin kopen: hoe en waar begin je?

Bijna iedereen die ik spreek heeft wel eens gehoord van Bitcoin. Voornamelijk doordat er in 2017 enorm veel media-aandacht was, na de bizarre prijs-explosie die de digitale munt van onder de €1.000 naar boven de €15.000 bracht.

Maar ondanks dat velen er van gehoord hebben en zelfs over mee kunnen praten, zijn er lang niet zoveel mensen die bitcoins gekocht hebben. Te eng, te vaag, te shady of simpelweg te moeilijk om aan te komen.

De afgelopen weken is de prijs van Bitcoin hard onderuit gegaan. Meer dan 30% ging er van de prijs af, tijdens de recente crash die ook op de traditionele markten aan de gang is.

Ik zie dit echt een een “vlucht naar cash”, doordat veel mensen alles verkopen om maar aan geld te komen. En zag dit zelf dus ook als een goede kans om een klein beetje bij te kopen.

En laat ik voorop stellen dat je NOOIT in iets moet investeren, waar je niets van weet. Dat is vragen om problemen en kun je meer zien als gokken dan investeren. En niet elk type investering is voor iedereen.

Doe je eigen onderzoek, vorm je eigen mening en wees altijd kritisch!

Het zoekvolume voor “Bitcoin kopen” gaat ook weer omhoog, ondanks (of juist door) de crash

Voor wie toch een stap wil nemen om met bitcoin te beginnen, hieronder een aantal manieren om in Nederland bitcoin te kopen. Er zijn veel meer partijen die het mogelijk maken om in bitcoin te investeren dan ik hieronder beschrijf, maar dit zijn de manieren waarop ik in de laatste jaren (en nog steeds) kleine beetjes bitcoin koop.

Coinbase

Coinbase is misschien wel de bekendste manier om je eerste bitcoin te kopen. Het bedrijf bestaat al sinds 2012 en heeft inmiddels miljoenen gebruikers. Het was voor veel mensen, vooral in 2017, de dienst waar ze voor het eerst bitcoins kochten en de Coinbase app stond in die tijd maandenlang in de top 10 van de app stores.

Voordelen van Coinbase

 • Website en app in het Nederlands
 • Je kunt er eenmalig, maar ook periodiek bitcoin kopen
 • Betrouwbaar, werkt eenvoudig
 • Je hoeft geen aparte wallet te hebben om jouw bitcoin op te slaan, want die zit in de service

Nadelen van Coinbase

 • Je betaalt in Nederland zo’n 1,5% kosten, elke keer dat je bitcoin koopt. Koop je bijvoorbeeld voor 100 euro aan bitcoin, dan betaal je ongeveer 1,50 euro aan kosten.
 • Je beheert niet jouw eigen bitcoin(s), omdat je ze opslaat bij Coinbase. Dit is wellicht in het begin niet nodig en soms wenselijk (gemakkelijk), maar wanneer je toch voor honderden of zelfs duizenden euro’s aan bitcoin bij ze hebt staan, moet je (wat mij betreft) wel heel wat vertrouwen hebben in hun veiligheid.

Bitcoin kopen bij Coinbase

 • Ga naar de website van Coinbase en maak een account aan
 • Verifieer je gegevens en wacht op goedkeuring
 • Zodra je goedgekeurd bent, kun je bitcoins kopen
 • Dit kan met iDeal, een bankoverschrijving of een creditcard (niet aan te raden!!)
 • Jouw aangekochte bitcoin wordt opgeslagen in de Coinbase Wallet en je kunt hier vervolgens bitcoin(s) versturen, ontvangen, kopen en verkopen.

Bitonic

Bitonic is het eerste Bitcoin bedrijf van Nederland, dat ook al sinds 2012 bestaat. Je koopt er jouw bitcoin(s) doormiddel van iDeal en ze leveren uit eigen voorraad. Bitonic was, na Coinbase, dé eenvoudigste manier voor mij om sinds 2017 bitcoin te kopen.

Maar, let wel even op: bij Bitonic bewaren ze geen bitcoin voor jou in een account. Dus ze bieden geen wallet en je dient dus in het bezit te zijn van jouw eigen Bitcoin wallet waarop je de gekochte coins ontvangt.

Voordelen Bitonic

 • Simpele en snelle manier om bitcoin te kopen met iDeal
 • Geen account nodig, maar je dient jezelf alleen bij de eerste aankoop te verifiëren. Hierna kun je met jouw bankrekening en e-mailadres bitcoin kopen.
 • Lage kosten: gemiddeld ben ik zo’n 1% aan kosten kwijt (dit is inclusief netwerk kosten). Dus zeer laag!
 • Betrouwbaar: nog nooit problemen gehad en die ene keer dat ik langer moest wachten, kreeg ik binnen 30 minuten antwoord op mijn mail.
 • Nederlandse service

Nadelen Bitonic

 • Geen opslag van gekochte bitcoins (kan ook een voordeel zijn)
 • Kleinere bedragen koop je tegen een iets ongunstigere koers dan grotere bedragen.

Bitcoin kopen bij Bitonic

 • Ga naar de website van Bitonic
 • Geef aan hoeveel bitcoin je wilt kopen of voor hoeveel euro’s en kies voor betaling via iDeal
 • Vul jouw eigen Bitcoin adres in waarop je het wilt ontvangen
 • Geef je e-mail adres op
 • Hierna ga je naar jouw eigen bankomgeving en betaal je via iDeal
 • Easy peasy!

Bittr

Over Bittr heb ik een uitvoerige review geschreven, dus check ‘m hier als je benieuwd bent. In een notendop is Bittr een service waarbij je via een periodieke bankoverschrijving automatisch bitcoin koopt.

Voordelen Bittr

 • Geen handmatige acties meer nodig
 • Nederlandse service
 • Maandelijks sparen, door de automatische periodieke overboeking van bedragen via jouw bank-app
 • Jij maakt het geld over, zij kopen bitcoin voor je en sturen het naar je wallet
 • Doordat je dit automatisch kunt instellen (bijvoorbeeld op salarisdag), voorkom je dat je “het vergeet”

Nadelen Bittr

 • Geen opslag van gekochte bitcoins (kan ook een voordeel zijn)
 • Ook zij rekenen een kleine fee voor de service

Bitcoin kopen bij Bittr

 • Ga naar de website van Bittr
 • Ook hier hoef je, net als bij Bitonic, geen account aan te maken. Maar wel dien je even Bittr te laten weten hoe je jouw periodieke overschrijving wilt opzetten.
 • Je vult jouw e-mail adres en telefoonnummer in, ter verificatie, geeft jouw eigen Bitcoin wallet adres op en stel je jouw bankoverschrijving in.
 • Of je dit nou dagelijks, wekelijks of maandelijks doet – het kan allemaal.
 • Zodra Bittr weet dat jouw Bitcoin wallet adres gekoppeld is aan jouw bankrekening nummer, kun je gewoon overschrijvingen doen, waarna zij voor jouw de bitcoin(s) aankopen en naar jouw wallet sturen.

Hardware wallets: zelf jouw bitcoin opslaan

Wil je nu zelf jouw eigen bitcoin(s) beheren en niet opslaan bij een partij als Coinbase of een smartphone app? Koop dan een hardware wallet. Dit is een soort usb stick waarmee je zelf jouw eigen bitcoin wallets hebt.

Dit is een stuk veiliger dan een online service of een app, mits je natuurlijk die hardware wallet niet kwijtraakt.

Ik maak gebruik van zowel de Trezor wallet als de Ledger wallet. Beiden zijn vanaf de officiele websites van Trezor en Ledger te koop.

Conclusie

Heb je nog geen bitcoin en wil je gewoon beginnen? Dan zou ik gewoon een account aanmaken bij Coinbase en daar alles voorlopig even houden. Verreweg het simpelst voor iemand die net begint.

Ben je er meer bekend mee en weet je hoe een hardware wallet werkt? Gebruik dan Bitonic om jouw ad hoc bitcoin aankopen te doen via iDeal.

En wil je bitcoins sparen via de automatische manier, door elke week/maand een beetje te kopen en er niet naar om te hoeven kijken? Gebruik dan de service van Bittr.

Happy stacking!


Disclaimer: Investeren brengt risico’s met zich mee! Alle informatie op deze pagina betreft mijn persoonlijke ervaringen en is in geen geval financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek voordat je ergens instapt. Dit artikel bevat mogelijk partner-links. Schrijf je je ergens in via mijn link, dan krijg ik in sommige gevallen een kleine vergoeding.

4 Reacties

 1. Leonard
  19 maart 2020 / 12:00

  Leuk artikel, ik ben recent gestart om maandelijks voor een bepaald bedrag automatisch BTC te kopen via Bittr. Werkt vooralsnog prima. Ik heb geen ervaring met de andere, kocht mijn BTC vroeger ergens anders.

  Ik zou het wel interessant vinden als er een vervolg komt op dit artikel, namelijk waar VERKOOP ik het makkelijkst mijn Bitcoin…….

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   19 maart 2020 / 12:50

   Hey Leonard. Voor verkoop gebruik ik eigenlijk altijd Bitonic. Je kiest hoeveel te verkopen, wat je bankrekening is, stuurt je bitcoin naar het adres dat er komt te staan en het staat er binnen een dag op. Al vele malen zo gedaan en nog altijd tevreden. Hoop dat dit helpt.

 2. 18 maart 2020 / 09:13

  Heel lang geleden deed ik mee aan het minen van bitcoins. Toen was het nieuw en onschuldig. Inmiddels ben ik geen fan meer van bitcoins.
  Ik ben niet persé tegen cryptovaluta, maar iets dat criminelen helpt en meer energie slurpt dan alle zonnepanelen bij elkaar kunnen opbrengen…
  Hoe kijk jij daar tegenaan?

  • Meer Of Mynder
   Auteur
   18 maart 2020 / 09:19

   Dat zijn goede vragen en bezwaren idd.

   Ik denk dat je kunt stellen dat criminelen voorlopig nog altijd beter cash kunnen gebruiken voor hun activiteiten, dan Bitcoin. De dollar is nog altijd de meest gebruikte currency onder criminelen. Maak ik hierdoor geen gebruik meer van de dollar of euro? Nee. En qua energie: het verbruikt idd heel veel energie, maar er zijn legio sectoren die meer energie verbruiken dan Bitcoin. Goud mijnen onder andere. Voor elke gram goud gaat er enorm veel energie verloren. Of elektriciteit opwekken vanuit fossiele brandstoffen. Landbouw, regenwouden kappen, waterverbruik e.d. om vee te fokken om zo ons vlees op tafel te krijgen. Ben ik hierdoor compleet vegan? Nee, maar ik ben er wel bewuster van, hierdoor. Het Bitcoin netwerk neemt nu naar schatting zo’n 0.28% van het totale wereldwijde elektriciteit-verbruik voor z’n rekening.

   Op zichzelf allemaal issues die inderdaad aandacht verdienen, maar door de relatie tot elkaar voor mij (nog) geen reden zijn om niet in Bitcoin te investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Premium