Begin hier: De weg naar meer financiële vrijheid

Is de wereld van personal finance nieuw voor je? Dan vind je op deze pagina enkele van mijn meest populaire en gewaardeerde artikelen die je – naar mijn mening – een goede start zullen geven. Het zijn stuk voor stuk concepten die mijn dagelijkse gewoontes met en gedachten over geld hebben veranderd in de laatste jaren.


Hoe begin je met personal finance?

Toen ik net begon met het werken aan mijn financiële toekomst wist ik slechts twee dingen: ik sta er niet goed voor én ik heb geen idee hoe ik dit hele personal finance wereldje moet gaan begrijpen, zodat ik daadwerkelijk mijn situatie kan omdraaien.

Als jij je ook zo voelt en in dezelfde situatie verkeerd, dan is dat volkomen begrijpelijk en normaal. En ik ga je vertellen dat het niet eenvoudig is, maar absoluut haalbaar om positieve veranderingen aan te brengen.


Wat is Financial Independence Retire Early (FIRE)

Dit is waar het allemaal voor mij begonnen is: bij het concept van “FIRE”. Het beschrijft hoe we geconditioneerd zijn om te denken dat met pensioen gaan iets is wat alleen maar voor ons weggelegd is wanneer we 65+ jaar oud zijn. Maar dat je met een goede planning en de juiste mindset mogelijk al (veel) eerder zou kunnen stoppen met werken.


Wat is passief inkomen en hoe kom je eraan?

Een game-changer, als je het mij vraagt. Het concept van passief inkomen gaat er vanuit dat je meerdere stromen van inkomen gaat aanleggen, via investeringen die voor jou geld gaan verdienen. Hoe fijn zou het zijn om minder afhankelijk van jouw salaris te worden, door via andere wegen geld te verdienen waar je niet elke dag jouw energie in hoeft te steken?


Mijn 10 financiële wijsheden

In één artikel leg ik je uit wat mijn kern-principes zijn bij het omgaan met geld, investeringen, lenen en het werken naar financieel onafhankelijk worden. Deze wijsheden heb ik opgepikt uit tientallen boeken, cursussen, honderden uren zelf-analyses en zorgen tot op de dag van vandaag voor een duidelijke set richtlijnen temidden van alle ruis.

Premium